Anlık Bildirim

Araştırmacılar elektrik üretebilen yapay organ geliştirdi

Bundan yaklaşık 200 yıl önce Alessandro Volta elektrikli yılan balığından esinlenerek ilk sentetik pili üretmişti. Şimdi ise araştırmacılar bu canlıdan esinlenip elektrik üreten yapay organ geliştirdi
Araştırmacılar elektrik üretebilen yapay organ geliştirdi
 
İtalyan bilim insanı Alessandro Volta, 1779 yılında dünyanın ilk sentetik pilini üretirken icadını elektrikli yılan balığının gövdesinden esinlenerek ortaya koyduğunu açıklamıştı. Vücudunun yüzde 80'ini elektrik üretebilen organların kapladığı bu ilginç canlı bugün halen bilim insanlarına ilham vermeye devam ediyor. Fribourg Üniversitesi'nden Michael Mayer önderliğindeki araştırmacılar, insan vücuduna yerleştirilen; tıbbi implantlar,ın kalp pillerinin, protezlerin ve hatta artırılmış gerçeklik teknolojisini barındıran kontak lenslerinin kendi elektrik akımlarını oluşturmasına yardımcı olacak yapay bir organ geliştirdi.


Yılan Balığının Hücrelerini Taklit Ettiler 

Fribourg Üniversitesi, Michigan Üniversitesi ve Kaliforniya San Diego Üniversitesi'nin ortak çalışmasıyla geliştirilen yapay organ, elektrikli yılan balığının organlarındaki elektrik üretimini temel alıyor. Elektrikli yılan balığının organlarında yer alan elektrosit isimli hücreler, herhangi bir saldırı ya da savunma anında beyin tarafından uyarılıyor ve bu hücrelerin bir ucunda sodyum iyonları diğer ucunda ise potasyum iyonları harekete geçiyor. Hücre içinde elektriksel yük değişimine neden olan bu hareketliliğin sonucunda elektrikli yılan balığı 600 V'luk gerilim ve yaklaşık 500 wattlık elektrik üretebiliyor. 


Elektrositlerin yapısını taklit eden araştırmacılar; poliakrilamid ve sudan yapılan dört farklı hidrojelin oluşturup bu hidrojelleri, Miura katlaması olarak adlandırılan ve bir yüzeydeki bütün tabakaların tek bir hamleyle birbirine temas etmesini sağlayan Origami tekniğiyle sıraladı. Hidrojellerin içine tatlı ve tuzlu su yerleştiren ekip, bu farklı jel tabakalarının hepsini aynı anda birbirine temas ettirdiğinde sudaki farklı tuz konsantrasyonlarında enerji üretilen ters elektrodiyaliz yoluyla 110 V'luk gerilim elde etti.


Araştırmacılar elektrik üretebilen yapay organ geliştirdi
 

Geliştirdikleri hidrojel bazlı yapıyı, yapay elektrik organı olarak isimlendiren araştırmacılar geliştirdikleri teknolojinin geleceğinden oldukça umutlu. Michigan Üniversitesi'nden kimya mühendisi Thomas Schröder yapay organın ürettiği elektriğin kalp pilleri de dahil olmak üzere vücuda yerleştirilen ve çok az miktarda elektriğe ihtiyaç duyan cihazları çalıştırmak için yeterli olacağını düşünüyor. Elektrikli yılan balığının hücre içindeki elektriksel yük değişimini sürdürmek için metabolik enerjiyi kullandığının altını çizen Schröder, geliştirilen yapay elektrik organının dışarıdan bir müdahaleye ihtiyaç duymaksızın vücuttaki sıvıları kullanarak çalışabileceğini düşünüyor.


Vücuda yerleştirilen ve elektriğe ihtiyaç duyan tıbbi cihazların yanı sıra giyilebilir teknoloji ürünleri için de gelecek vadeden yapay elektrik organı henüz yolun başında ancak teknolojinin geliştirilmesiyle birlikte insan vücudunda elektrik üretebilen basit bir yapının yer aldığı günler çok uzak olmayabilir.  

 
Bu haberi, mobil uygulamamızı kullanarak indirip,
istediğiniz zaman (çevrim dışı bile) okuyabilirsiniz:
DH Android Uygulamasını İndir DH iOS Uygulamasını İndir
Sorgu:

Editörün Seçtiği Sıcak Fırsatlar

Sıcak Fırsatlar Forumunda Tıklananlar

Tavsiyelerimiz

Yeni Haber
şimdi
Geri Bildirim