Anlık Bildirim

Araştırmacılar nemle hareket eden robot geliştirdi

Sağlık sektöründen silah teknolojisine kadar geniş bir alanda kullanım imkanı sunan küçük robotlar artık kendileri ve çevresi için risk teşkil eden güç kaynaklarıyla çalışmak zorunda değil.

Araştırmacılar nemle hareket eden robot geliştirdi Tam Boyutta Gör
 

Alışılagelmişin dışında oldukça küçük boyutlarda olan robotların ilerleyen yıllarda başta sağlık ve silah teknolojileri olmak üzere çeşitli alanlarda faaliyet göstermesi bekleniyor. Tabi bu robotlarda faaliyet alanları(örneğin insan vücudunda ya da patlayıcı bir maddenin yanında olması halinde) itibariyle batarya kullanımı pek tercih edilmiyor zira bataryaların yanması ya da patlaması halinde geri dönüşü mümkün olmayan zararlar ortaya çıkabilir. Araştırmacılar bataryasız uzaktan kontrol mekanizmaları üzerinden yoğunlaşırken Güney Kore'deki Seul Ulusal Üniversitesi'nden bir ekip ise doğadan ilham alarak robotları kontrol etmek için farklı bir yol keşfetti.


Bitkilerden ilham aldılar 

Zeminden veya havadan aldıkları suyu emerek şekillerini ya da boyutlarını değiştirebilen bitkileri inceleyen araştırmacılar benzer bir hareket mekanizmasını küçük robotların üstünde uygulamak istedi. Neme bağlı olarak hareket edebilen bitkilerde bazı hücrelerin nemle temas ettiğinde tepki verdiğini bazılarının ise nemden etkilenmediğini tespit eden araştırmacılar, nanofiberlerden yapılmış çift tabakalı bir materyal geliştirerek bu bitkileri taklit etti. 


Geliştirilen tabakalardan biri nemi emerken diğer tabaka neme karşı herhangi bir reaksiyon göstermeyecek şekilde küçük robot tasarlandı. Daha sonra robotun hareket kabiliyetini test etmek isteyen ekip robotu ıslak bir yüzeye koyduğunda robotun ağır adımlarla tıpkı bir solucan gibi ilerlediğini gözlemledi. Robot yüzeye yerleştirildiğinde nemi emen tabaka nemi emdiği zaman şişiyor ve robotun yüzeyden uzaklaşmasını sağlıyordu. Bu tabaka daha sonra kuruduğunda ise tekrar yüzeye konuyordu. Neme karşı reaksiyon göstermeyen tabaka ise robotun bir kısmının sürekli olarak yüzeye temas etmesine imkan tanıyordu. Böylece robot nemi emme-kuruma aşamaları ile ilerleyebilmişti.


İnsan vücudunda görev alabilir 

Araştırmacılar nemli robot adını verdikleri bu robotu potansiyel kullanım senaryolarından biriyle de test etti. Antibiyotiklerle kaplanan bir nemli robotu bakteri üretme tabağının üstüne yerleştiren ekip robotun geçtiği yüzeydeki bakterileri yok ettiğini gördü. Bu da robotun mevcut hareket mekanizmasını kullanarak insan vücudunda ilaç taşıyabileceğini gösteriyor.


Science Robotics dergisinde yayımlanan çalışma küçük robotların yaygın bir şekilde kullanılabilmesi için ilham verici ancak yeterli değil. Bilim insanları şimdi robotun daha geniş bir hareket aralığına sahip olabileceği üzerinde çalışıyor. Ayrıca araştırmacılar, robotun sadece neme değil farklı gazlara da tepki vermesini sağlayarak robotu tetikleyen unsurları çeşitlendirmeyi amaçlıyor.

 
Bu haberi, mobil uygulamamızı kullanarak indirip,
istediğiniz zaman (çevrim dışı bile) okuyabilirsiniz:
DH Android Uygulamasını İndir DH iOS Uygulamasını İndir
Sorgu:

Editörün Seçtiği Sıcak Fırsatlar

Tavsiyelerimiz

Yeni Haber
şimdi
Geri Bildirim