Anlık Bildirim

Ay'da araba sürmek nasıl bir şey? İşte Apollo astronotlarının Ay'da sürüş keyfi

Apollo 15, Apollo 16 ve Apollo 17 görevlerinde uydumuz Ay'a iniş yapan astronotlar beraberlerinde bir de ilginç bir aracı Ay'a götürmüşlerdi. İşte astronotların Ay'da sürüş keyifleri:
Amerika Birleşik Devletleri ve Sovyetler Birliği arasındaki Soğuk Savaş'ın insanoğluna bazı katkıları da olmadı değil. Şimdileri "Uzay Yarışı" olarak isimlendirdiğimiz, dönemin iki süper gücü ABD ve SSCB'nin uzay araştırmaları için birbirleriyle yarışa girdikleri dönemde bildiğiniz gibi çok kısa bir süre içerisinde devrim niteliğinde birçok tarihi ilke şahitlik etmiştik.

1969 yılında Ay'a ilk insanlı inişi gerçekleştiren ABD, Neil Armstrong ve Buzz Aldrin'in Ay'da yürüdüğü bu Apollo 11 göreviyle birlikte bildiğiniz gibi uzay yarışının resmen galibi olmuştu. Ancak dünya devinin uydumuz Ay'la olan planları elbette orada sonlanmadı. O dönemler altın çağını yaşayan NASA, 1969-1972 yılları arasında tam 7 farklı Apollo görevi düzenlemiş ve 12 ABD'li Ay yüzeyinde yürüme şansı bulmuştu. Bu astronotlardan bazılarıysa Ay'da yürümekle kalmayıp ayrıca Ay yüzeyinde küçük bir araba sürme keyfini de yaşamıştı.


Yukarıda görmüş olduğunu görüntüler NASA tarafından geçtiğimiz hafta ilk kez yayınlandı. Uzay ajansının Lunar Roving Vehicle (Ay taşıtı) ismini verdiği bu araçlar Ay'da kullanılmak üzere özel olarak tasarlanmış ve ilk kez Apollo 15 görevinde Ay yüzeyine indirilmişti. Ay'a götürülen belki de en enteresan şeylerden birisi olan LRV arabalarını sadece 6 astronot kullanma şansı bulabildi.

NASA'nın yayınladığı bu yeni video ise Apollo 16 görevine ait. Videoda aracı kullanan isim 13 km/s ile Ay'da hız rekoru kırmış ünlü astronot John W. Young. John W. Young'ı görüntüye alan isim ise yine bir diğer ünlü astronot Charles Duke. Apollo 16'nın bu astronot ikilisi, Ay yüzeyinde geçirdikleri 71 saatlik zaman diliminde videodaki LRV arabasıyla birlikte toplam 26.7 kilometre yol almışlar. Duke ve Young'ın sürdükleri bu ilginç araç, bugün hala Ay yüzeyinde aynen bekliyor.
Bu haberi, mobil uygulamamızı kullanarak indirip,
istediğiniz zaman (çevrim dışı bile) okuyabilirsiniz:
DH Android Uygulamasını İndir DH iOS Uygulamasını İndir
Önceki Haftalar
Tüm Zamanların En İyi Yorumcuları
ANLIK GÖRÜNTÜLEMELER
1 Kişi Okuyor (0 Üye, 1 Misafir) 1 Masaüstü

GENEL İSTATİSTİKLER
9801 kez okundu.
27 kişi, toplam 31 yorum yazdı.

HABERİN ETİKETLERİ
lunar roving vehicle, uzay araştırmaları ve
Sorgu:

Editörün Seçtiği Sıcak Fırsatlar

Sıcak Fırsatlar Forumunda Tıklananlar

Tavsiyelerimiz

Yeni Haber
şimdi
Geri Bildirim