Anlık Bildirim

Çin tarih yazmaya çok yakın: Chang'e 4, Ay'ın yörüngesine yerleşti

Çin, Chang'e 4 uzay aracının Ay'ın yörüngesine başarılı bir şekilde yerleştiğini açıkladı. Uzak doğu ülkesi, Ay'ın karanlık yüzüne iniş yapabilen ilk ülke olarak tarihe geçmek istiyor.
Çin Ulusal Uzay İdaresi tarafından geçtiğimiz hafta fırlatılan Chang'e 4, yaklaşık dört buçuk günlük yolculuğun ardından Ay'a ulaştı. Çinli yetkililer tarafından bugün yapılan açıklamaya göre uzay aracı şu anda Ay'ın etrafında eliptik bir yörüngeye yerleşmiş durumda. Chang'e 4'ün 31 Aralık günü Ay'ın Dünya'dan görünmeyen uzak yüzüne iniş yapması bekleniyor.

Uzay ajansının 31 Aralık gününü beklemesinin nedeni ise iniş yapılacak bölgenin şu anda karanlık olması. Bildiğiniz gibi Ay'ın kendi etrafındaki bir tam dönüşü yaklaşık 27 gün sürüyor. İniş bölgesinin güneş ışığı almaya başlamasıyla beraber Chang'e 4'ün yüzeye iniş süreci de start verecek. Bu görevin başarıyla sonuçlanması durumunda Çin, Ay'ın uzak yüzüne iniş yapabilen ilk ülke olarak tarihe geçecek.

Chang'e 4 görevi, bir iniş ve bir keşif aracı olmak üzere iki uzay aracından oluşuyor. Görevin en önemli kısmı olan keşif aracı, inişin gerçekleşmesiyle beraber iniş aracından ayrılıp Ay'ı keşfetmeye başlayacak. Keşif aracının Ay'da çeşitli deneyler gerçekleştirmesi ve Dünya'ya yüksek çözünürlüklü fotoğraflar göndermesi bekleniyor.

2030'lu yıllarda Ay'a insan göndermeyi planlayan Çin, Chang'e 4 görevini bu nihai hedefe giden yolda çok önemli bir adım olarak görüyor. Ay'ın yapısını ve evrimini en iyi şekilde incelemek isteyen uzak doğu ülkesi, burada farklı birçok bilimsel araştırma gerçekleştirecek. Yerel haber ajansı Xinhua tarafından verilen bilgilere göre bu araştırmalar arasında Ay'da patates yetiştirmeye yönelik bir deney bile bulunuyor.

Chang'e 4, Ay'ın uzak tarafındaki Von Karman isimli kratere iniş yapacak. Güneş Sistemi'ndeki en eski çarpma kraterlerinden olduğu düşünülen Von Karman, Ay'ın güney kutbuna yakın bir bölgede bulunuyor. Chang'e 4'ün burada su buzları tespit etmeye yönelik çalışmalar yapması ve Ay'ın evrim sürecini incelemesi bekleniyor. Bu haberi, mobil uygulamamızı kullanarak indirip,
istediğiniz zaman (çevrim dışı bile) okuyabilirsiniz:
DH Android Uygulamasını İndir DH iOS Uygulamasını İndir
Önceki Haftalar
Tüm Zamanların En İyi Yorumcuları
ANLIK GÖRÜNTÜLEMELER
1 Kişi Okuyor (0 Üye, 1 Misafir) 1 Masaüstü

GENEL İSTATİSTİKLER
11067 kez okundu.
12 kişi, toplam 13 yorum yazdı.

HABERİN ETİKETLERİ
uzay araştırmaları, insansız ay görevleri ve
Sorgu:

Editörün Seçtiği Sıcak Fırsatlar

Sıcak Fırsatlar Forumunda Tıklananlar

Tavsiyelerimiz

Yeni Haber
şimdi
Geri Bildirim