Anlık Bildirim

Dünya'da hayatın başlangıcıyla ilgili yeni bulgulara ulaşıldı

Kaliforniya Üniversitesi'nde görevli araştırmacılar tarafından yayınlanan yeni makale, Dünya'da hayatın zannedilenden çok daha önce başlamış olabileceğini gösterdi.
 Dünya'da yaşamın ilk olarak ne zaman ortaya çıktığını öğrenmek için bugüne kadar yürütülen araştırmaların büyük bölümü, ilk yaşam formlarının 3.8 milyar yıl önce ortaya çıktığını göstermişti. ABD Ulusal Bilimler Akademisi'nin resmi dergisinde geçtiğimiz günlerde yayınlanan yeni bir makale ise, Dünya'da yaşamın bugüne kadar zannedilenden çok daha önce ortaya çıkmış olabileceğini gösterdi.
Kaliforniya Üniversitesi'ndeki araştırmacılar tarafından hazırlanan bu makaleye göre, gezegenimizde yaşam 4.1 milyar yıl önce başladı. 4.54 milyar yaşında olduğu düşünülen Dünya'nın ilk zamanlarında çorak ve yaşama elverişsiz olduğu göz önüne alındığında, yaşamın ortaya çıkması için aradan uzunca bir süre geçmesi gerektiği düşünülmüş olsa da, Kaliforniya Üniversitesi'ndeki araştırmacılar bu görüşe katılmıyorlar.
 Doğru bileşenler bir araya geldiğinde yaşamın son derece çabuk ortaya çıktığını belirten araştırmacılara göre, Dünya'nın oluşumuyla yaşamın ortaya çıkışı arasında daha önce belirtildiği kadar uzun bir süre geçmesi gerekmedi.
 Dünya'da yaşamın ilk olarak ne zaman ortaya çıktığını bulmak için kapsamlı bir çalışma yürüten araştırmacılar, Avustralya'da bulunan erimiş kayalardan elde ettikleri zirkon minerallerini incelediler. Oluştukları sırada etraflarında bulunan maddeleri yakalayan ve içlerinde saklayan bu mineraller, bir nevi zaman kapsülü görevi görüyorlar ve bilim insanlarının asırlar öncesiyle ilgili bilgi toplamalarını mümkün hale getiriyorlar.
10 binden fazla zirkonu inceleyen Kaliforniya Üniversitesi araştırmacıları, daha sonra 79 zirkonu derinlemesine inceleme için seçtiler. Bu seçilen zirkonlardan birinin içinde saf karbon, yani grafit tespit edildi. Dünya'da fotosentetik hayatın varlığını gösteren saf karbonu içeren zirkonun 4.1 milyar yaşında olması, 4.1 milyar yıl önce gezegenimizde yaşamın varlığını gösteriyor. Öte yandan zirkonun içerisinde hapsolan karbonun kendisinin daha da yaşlı olabileceği, yani yaşamın daha da önce başlamış olabileceği söyleniyor.
Bu haberi, mobil uygulamamızı kullanarak indirip,
istediğiniz zaman (çevrim dışı bile) okuyabilirsiniz:
DH Android Uygulamasını İndir DH iOS Uygulamasını İndir
Önceki Haftalar
Tüm Zamanların En İyi Yorumcuları
ANLIK GÖRÜNTÜLEMELER
1 Kişi Okuyor (0 Üye, 1 Misafir) 1 Masaüstü

GENEL İSTATİSTİKLER
8116 kez okundu.
32 kişi, toplam 37 yorum yazdı.

HABERİN ETİKETLERİ
Diğer Bilim, bilim ve dünya
Sorgu:

Editörün Seçtiği Sıcak Fırsatlar

Sıcak Fırsatlar Forumunda Tıklananlar

Tavsiyelerimiz

Yeni Haber
şimdi
Geri Bildirim