Anlık Bildirim

Google ve NASA kuantum bilgisayarlarını yeniliyor

Bilgisayar dünyasına son yıllarda giren bir kavram var ki o da kuantum bilgisayar sistemleri. Kuantum bilgisayarı, kuantum fiziği ilkelerini kullanan ve standart bilgisayarların en yüksek hesaplama kabiliyetinin çok üzerinde hesaplama yapabilen sistemlere deniyor. 

Standart bilgisayar donanımlardan transistör sayısı arttıkça işlem kapasitesi de artıyor ancak elektriksel yapıların bir noktadan sonra tekrar yenilenmesi gerektiği için işlem süreci uzamaya başlıyor. Kuantum bilgisayarların ışık hızına yakın bir sürede tüm işlemleri tamamlayabileceği belirtiliyor. Bu bakımdan yüksek yoğunluklu işlemlerde kuantum bilgisayarlara ihtiyaç doğuyor. 

Kuantum bilgisayarlar konusunda çalışmalar yapan ve ilk firma olduğunu iddia eden D-Wave, 2013 yılından bu yana Google, NASA, USRA (Üniversiteler Arası Uzay Araştırmaları Birliği) gibi firmalara kuantum bilgisayarlar sağlıyor. 

Firma şimdi Google, NASA ve USRA ile 7 yıllık yeni bir anlaşmaya imza atıyor. Anlaşma kapsamında D-Wave kuantum bilgisayar sistemleri firmaların göstereceği yerlere kurulacak ve anlaşma boyunca da teknik destek sağlanacak. D-Wave tarihindeki en büyük siparişi aldığını belirtiyor. 

Anlaşma kapsamında sağlanacak olan sistemler D-Wave 2X adını taşıyor. 1000 kubitlik bu sistemler Fridge adı verilen soğutucularla sıfıra yakın bir derecede tutuluyor. Standart süper bilgisayarlar 3000kW enerji tüketirken, D-Wave sistemleri 25kW değerini geçmiyor. Bilgisayar sistemlerinde 1 ve 0 bit değerlerini kullanırken, kuantum tarafında bu değerlere Kubit adı veriliyor. Her bir kubit bir süperiletken devre üzerinde bulunuyor. 

Google bu sistemleri web aramaları ve ses tanıma işlemleri için kullanıyor. NASA ise hava trafiği yönetimi, gezegenlere robot gönderilmesi ve kontrol merkezlerinin desteklenmesi gibi işlemlerde bu sistemlere ihtiyaç duyuyor.  
Bu haberi, mobil uygulamamızı kullanarak indirip,
istediğiniz zaman (çevrim dışı bile) okuyabilirsiniz:
DH Android Uygulamasını İndir DH iOS Uygulamasını İndir
Önceki Haftalar
Tüm Zamanların En İyi Yorumcuları
ANLIK GÖRÜNTÜLEMELER
1 Kişi Okuyor (0 Üye, 1 Misafir) 1 Masaüstü

GENEL İSTATİSTİKLER
4721 kez okundu.
17 kişi, toplam 17 yorum yazdı.

HABERİN ETİKETLERİ
nasa, google
Sorgu:

Editörün Seçtiği Sıcak Fırsatlar

Sıcak Fırsatlar Forumunda Tıklananlar

Tavsiyelerimiz

Yeni Haber
şimdi
Geri Bildirim