Anlık Bildirim

Kötümserliğin sinirbilimi: bazı insanlar neden hep kötümserdir?

MIT'den bilim insanları, makak maymunlarının beynindeki bir bölümü uyararak etkinliğini arttırdılar. Bunun üzerine maymunlar daha "kötümser" oldu! Sonuçlar bazı hastalıklara yeni tedaviler sunabilir.
Fark etmişsinizdir. Bazı insanlar bardağın dolu tarafını görürken bazıları da boş kısma odaklanır. Massachusetts Teknoloji Enstitüsü (MIT)'den nörobilimciler, yeni bir araştırmaya imza attı. Karamsarlığa beynin hangi kısımlarının yol açabileceğine baktılar.
Beyindeki karmaşık motor hareketler, bazal ganliyon adı verilen bir kısım tarafından yönetilir. Araştırmacılar, bazal gangliyonun çekirdeği striatumu oluşturan yapılardan kaudata odaklandılar. Deney için makak maymunları seçildi. Beyinlerindeki kaudat, küçük bir elektrik akımıyla uyarıldı.

Makak maymunları da kötümser oldu 

Maymunlardan bir karar vermeleri istendi. Önlerine ödül olarak meyve suyu konuldu ve yüzlerine hoş olmayan bir hava üflendi. Yani meyve suyu ile bu hava ilişkilendirilmiş oldu. Maymun, ödülü almak için yüzüne hava püskürtülmesine katlanmalıydı. Burada fayda-maliyet hesabı devreye giriyor. Araştırmacılar, makak maymunlarının beyinlerindeki kaudat çekirdeğini uyardı. Bunun sonucunda artık meyve suyu ödülünü almaktan vazgeçmişlerdi. Yani bir nevi "kötümser" olmuşlardı. Üstelik bu etki, uyarım sona erince de devam etti ve zamanla kaybolmaya başladı.
Araştırma sonuçları gösterdi ki, kötümser karar vermek ile uyarılmış kaudat çekirdeği arasında bir ilişki var. Araştırmacıların sıradaki hedefi insanları incelemek. Bu amaçla depresyon ve anksiyete bozukluğundan muzdarip bireylerin beyinlerindeki kaudat incelenecek. Araştırmanın bu hastalara farklı tedaviler sunma potansiyeli de var. Mesela kaudat çekirdeğinin aktivitesini azaltmak gibi... Çalışmanın sonuçları Neuron dergisinde yayınlandı.
Bu haberi, mobil uygulamamızı kullanarak indirip,
istediğiniz zaman (çevrim dışı bile) okuyabilirsiniz:
DH Android Uygulamasını İndir DH iOS Uygulamasını İndir
Sorgu:

Editörün Seçtiği Sıcak Fırsatlar

Sıcak Fırsatlar Forumunda Tıklananlar

Tavsiyelerimiz

Yeni Haber
şimdi
Geri Bildirim