Anlık Bildirim

Microsoft, verileri su altında depolayacak

2013 yılından beri veri merkezlerini su altına taşıma fikrini hayata geçirmeye çalışan Microsoft, ilk kez bir veri merkezini su altında işletmeye başladı.

Microsoft, verileri su altında depolayacak Tam Boyutta Gör
 

Greenpeace'e göre dünya genelinde harcanan elektriğin yüzde üçü veri merkezlerini işletmek için kullanılıyor. Bu miktarı azaltmak ve gürültülü, sıcak ve genellikle yanlış yerlerde konumlandırılan veri merkezi anlayışı değiştirmek isteyen Micorosoft ise yaklaşık beş yıl önce Project Natick isimli çalışmayı başlatmıştı. Bu çalışma ile veri merkezlerini su altına taşımayı ve sunucuları su altından yönetmeyi planlayan şirket, testlerin ardından operasyonel ilk veri merkezini suya indirdi.


Beş yıl boyunca müdahaleye ihtiyaç duymayacak 

Project Natrick kapsamındaki ilk su altı veri merkezi İskoçya'nın Orkney Adaları'nda deniz tabanına yerleştirildi. Karada üretilen yenilenebilir enerjiden güç alan veri merkezine enerji aktarımı ise adanın elektrik şebekesinden çekilen bir kablo ile sağlanacak. 864 sunucuya ev sahipliği yapan su altı veri merkezinin toplam depolama kapasitesinin 27.6 petabayt olduğu belirtiliyor. 5 yıl boyunca herhangi bir bakıma ihtiyaç duymayacak şekilde tasarlanan veri merkezinde araştırmacılar önümüzdeki 12 ay boyunca incelemelerde bulunup merkezin güç tüketimini ve dış etkenlere olan direncini ölçecek.


Veri merkezini taşıyan konteynerler soğutma sistemine sahip olsa da Microsoft, su altındaki düşük sıcaklık ile soğutma masraflarının önemli ölçüde azalacağını düşünüyor. Şirket ayrıca veri merkezlerini su altına taşımanın kullanıcılar açısından da faydalı olacağını düşünüyor. Dünya nüfusunun yarısının deniz kıyısına 200 kilometre uzaklıkta yaşadığını belirten şirket böylece kullanıcılara daha yakın noktalara konumlandırılmış veri merkezleri ile daha iyi çevrim içi deneyim vadediyor. 

 
Bu haberi, mobil uygulamamızı kullanarak indirip,
istediğiniz zaman (çevrim dışı bile) okuyabilirsiniz:
DH Android Uygulamasını İndir DH iOS Uygulamasını İndir
Sorgu:

Editörün Seçtiği Sıcak Fırsatlar

Sıcak Fırsatlar Forumunda Tıklananlar

Tavsiyelerimiz

Yeni Haber
şimdi
Geri Bildirim