Anlık Bildirim

Kişisel bilgisayarlarda veri fidyeciliği son dönemde özellikle Windows tarafında epey kullanıcının canını yakmıştı. Bu konudaki son kaygı verici haber ise OS X tarafından. Apple’in işletim sistemi için geliştirilmiş bir ransomware keşfedildi.

Ransomware Nedir?

Ransomware bir çeşit zararlı yazılım türü. Bilgisayarınıza yüklediğiniz herhangi ransomware bulaştırılmış yazılım üzerinden yükleniyor. Siz ihtiaycınız olan bir uygulamayı yüklediğinizi düşünürken arka tarafta aslında ikinci bir yazılım daha kuruluma başlıyor ve kişisel verilerinizi özel bir algoritma ile şifreliyor. Bu şifreyi çözmek içinse sizden belirli bir ücret talep ediyor. Bu şifreyi öğrenmediğiniz sürece fotoğraflarınıza, belgelerinize, videolarınıza erişebilmeniz olanaksız hale geliyor. Yani bir anlamda sizin olan ancak sizden çalınan verilere kavuşmanız için fidye isteniyor.

OS X’e Nasıl Bulaşıyor?

Bu odakta çalışan yeni bir ransomware türü OS X’e ise platformun popüler bittorrent istemcisi Transmission üzerinden bulaşıyor. Windows’ta da görülen KeRanger adlı yazılım, 72 saat içinde kişisel verilerinizi şifreliyor ve erişilmez hale getiriyor. Çözüm içinse ödeme yapmanız isteniyor.

OS X kullanıcılarının kafasındaki Mac güvenlidir algısı aslında bu tür yazılımların işini daha da kolaylaştıran en büyük etken. Çoğu kullanıcı bu güvenle Windows kullanıcılarına kıyasla daha dalgın veya daha bilinçsiz olabiliyor. Bu da tehditlerin yüzdesel etkisini artırıyor. Her geçen gün etkinliği artan veri fidyeciliği yazılımları, 2015 yılında 5 Milyon Dolar'ı aşan bir pazar haline geldi.

Bu haberi, mobil uygulamamızı kullanarak indirip,
istediğiniz zaman (çevrim dışı bile) okuyabilirsiniz:
DH Android Uygulamasını İndir DH iOS Uygulamasını İndir
Sorgu:

Editörün Seçtiği Sıcak Fırsatlar

Sıcak Fırsatlar Forumunda Tıklananlar

Tavsiyelerimiz

Yeni Haber
şimdi
Geri Bildirim