Anlık Bildirim

Pekin ve New York arası sadece 2 saat: İşte Çin'in "hipersonik" projesi

Hipersonik silahlanma yarışında lider ülke olmak isteyen Çin, sesten 5 kat daha hızlı hareket edebilen hipersonik bir uçak üzerinde çalışıyor. Uçağın küçük ölçekli ilk testleri de gerçekleşti.
Chinese Academy of Sciences'dan (CAS) Çinli bilim insanları dünyanın en hızlı hipersonik uçağını yapmak için çılgın bir proje üzerinde çalışıyor. Çin'in "modern hipersonik silahlanma" yarışındaki yeni kozlarından birisi olacağı düşünülen uçak, normal şartlarda yaklaşık 14 saat süren Pekin-New York yolculuğunu sadece 2 saate indirecek .


CAS araştırmacıları, "I Plane" ismini verdikleri (yukarıdan bakıldığında büyük I harfini andırdığı için) bu hipersonik uçağın küçük ölçekli testlerini geçtiğimiz aylarda ilk kez gerçekleştirmiş. Uçağın mini bir versiyonunu bir aerodinamik tünel içerisinde deneyen Çinli bilim insanları, bu test denemelerinin büyük bir başarıyla sonlandığını belirtiyor.

Deneme sonuçlarını Physics, Mechanics and Astronomy dergisi üzerinden de yayınlayan araştırmacılar, hipersonik jetin test sırasında Mach 5-Mach 7 (3800-8600 km/s) arasında değişen hızlarla hareket ettiğini söylüyorlar. Yani I Plane, ses hızının beş katından daha büyük hızlara ulaşmış.

Hipersonik silahlanma yarışının lideri olmak istiyorlar

Henüz ilk aşamalarda olan I Plane projesinin tam olarak ne zaman kullanıma sunulabileceği konusunda elbette şu an için pek bir açıklama yok. Yeni nesil hipersonik silahlanma yarışının lideri olmayı hedefleyen Çin, en yakın zamanda I Plane'i kullanıma hazır hale getirebilmek ve ordusuna sunabilmek için yoğun bir şekilde çalışıyor.

Uzak doğu ülkesi ayrıca saatte 11.000 kilometre hızla hareket edebilen ve savunma sistemleri tarafından takip edilmesi neredeyse imkansız olan bir hipersonik füze üzerinde de çalışıyor. Bu füzenin ilk testleri geçtiğimiz Aralık ayında başarıyla gerçekleştirilmişti.  Bu haberi, mobil uygulamamızı kullanarak indirip,
istediğiniz zaman (çevrim dışı bile) okuyabilirsiniz:
DH Android Uygulamasını İndir DH iOS Uygulamasını İndir
Sorgu:

Editörün Seçtiği Sıcak Fırsatlar

Tavsiyelerimiz

Yeni Haber
şimdi
Geri Bildirim