Anlık Bildirim

Pentagon'dan son dakika: Türkiye, F-35 programından çıkarıldı

ABD Savunma Bakanlığı (Pentagon), Türkiye'nin Rusya'dan S-400 hava savunma sistemleri alma kararı nedeniyle F-35 savaş uçakları programından çıkarıldığını açıkladı.
ABD Savunma Bakanlığı (Pentagon), bugün bir son dakika açıklaması yaparak Türkiye'nin F-35 programındaki ortaklığının askıya alındığını açıkladı. Pentagon ve Beyaz Saray'dan yayınlanan yazılarda kararın sebebi olarak Türkiye'nin S-400 hava savunma sistemini teslim almaya başlaması gösterildi.

ABD Savunma Bakanlığı'nın Satın Alma ve İdame İşlerinden sorumlu Müsteşar Yardımcısı Ellen Lord tarafından yapılan açıklamalar:

"Türkiye'nin F-35 programına katılımını askıya alma sürecini başlatıyoruz.

"Türkiye S-400 kararından dolayı iş imkanlarını ve ekonomik fırsatları kaybedecek. F-35 programıyla bağlantılı 9 milyar dolarlık bir kayıp olacak.

"F-35 eğitimi alan Türk pilotlar 31 Temmuz'a kadar ABD'yi terk etmeleri için bilgilendirildi.

"Türkiye yakın bir NATO müttefiki, askeri ilişkiler güçlü olmaya devam edecek. Türkiye ile ilişkimiz çok katmanlı ve F-35 ortaklığının ötesine uzanıyor.

"Şu an Türkiye’nin programdan çıkarılması ile oluşan parça açığını doldurmaya odaklanmış durumdayız."

Beyaz Saray'ın yayınladığı açıklamada ise şu ifadeler kullanıldı:

"Türkiye'nin Rus S-400 hava savunma sistemlerini satın alması, F-35 programındaki ortaklığının devamını imkansız hale getirdi. F-35'ler ile bu uçakların gelişmiş özelliklerini öğrenmek için kullanılacak Rus istihbarat toplama platformu bir arada bulunamaz. Türkiye, 65 yıldan uzun bir süredir güvenilir bir ortak ve NATO müttefiği oldu, ancak S-400'lerin alınması tüm NATO müttefiklerinin Rus sistemlerinden uzaklaşma yönünde birbirlerine verdiği sözün çiğnenmesi anlamına geliyor. Bu durum Birlik-Türkiye işbirliklerine ciddi bir darbe vuracak."  
Bu haberi, mobil uygulamamızı kullanarak indirip,
istediğiniz zaman (çevrim dışı bile) okuyabilirsiniz:
DH Android Uygulamasını İndir DH iOS Uygulamasını İndir
Önceki Haftalar
Tüm Zamanların En İyi Yorumcuları
ANLIK GÖRÜNTÜLEMELER
1 Kişi Okuyor (0 Üye, 1 Misafir) 1 Masaüstü

GENEL İSTATİSTİKLER
14529 kez okundu.
109 kişi, toplam 126 yorum yazdı.

HABERİN ETİKETLERİ
s-400, F-35 Lightning II ve
Sorgu:

Editörün Seçtiği Sıcak Fırsatlar

Tavsiyelerimiz

Yeni Haber
şimdi
Geri Bildirim