Anlık Bildirim

Robotların çalıştığı otonom çiftlik sebze üretmeye başladı

ABD'li robot ve yazılım şirketi Iron Ox, robotların çalıştığı otonom çiftlikte üretime başladı. Şirket 740 metrekarelik çiftlikte yılda 26 bin adet sebze üretmeyi planlıyor.

Robotların çalıştığı otonom çiftlik sebze üretmeye başladı Tam Boyutta Gör
 

ABD'li robot ve yazılım şirketi Iron Ox, birkaç yıllık araştırma ve çalışmanın ardından teknolojiyle tarımla buluşturmaya hazır. Tarım sahalarında çalışabilen robotlar geliştiren ve çiftçilerle sürekli görüşme halinde olan şirket, çiftçilerin ''yeni neslin tarımdan uzaklaşmasından'' şikayetçi olması üzerine robotların çalıştığı otonom çiftlikler oluşturma fikriyle yola çıktı. ABD'nin San Francisco şehrinde 743 metrekarelik kapalı alanda ilk çiftliğini açan şirket, burada robotlarla sebze yetiştirmeyi ve satmayı amaçlıyor.


Robot satmak yerine sebze satmayı tercih ettiler 

Şirketin kurucuları Brandon Alexander ve Jon Binney daha önce pek çok şirkette çalıştıklarını ve robotlar üzerinde çalışmaları için Google'dan da teklif aldıklarını belirtiyor. İkilinin ifadelerine göre robotları havacılıkta veya ulaşımda kullanmak gibi fırsatlar önlerinde mevcuttu ama onlar sosyal fayda sağlamak istedi. İkili, Iron Ox ile diğer şirketlere robot satmak yerine insanlara sebze satmayı tercih ettiklerini belirtiyor.


Şirketin kurduğu ve ilk otonom çiftlik olarak anılan çiftlikte hidroponik tarım uygulanıyor. Böylece besin maddeleri ve su, toprağa ihtiyaç duyulmadan bitkilere aktarılabiliyor. Tabi yine de çiftlikte birilerinin bitkilerle ilgilenmesi gerek. Şirket bu görevi Angus isimli 360 kilogram ağırlığındaki robot başta olmak üzere tamamen robotlara devretmiş durumda. Angus bitkilerin büyüme durumuna göre bitkileri çiftlikteki farklı bölgelere taşırken çiftlikte görev yapan ve iki kola sahip olan diğer robotlar ise bitkilere su ve besin maddelerini veriyor.


Çiftlik; robotların ve yazılımın kontrolünde 

Bitkilerin sağlık durumlarını, hasat zamanını ve bitkilerle ilgili diğer ayrıntıları anbean takip edebilmek adına şirket ''Beyin'' adını verdikleri bir yazılım da geliştirmiş durumda. Çiftlikteki kameralar ve robotların üzerinde yer alan kameralar bu yazılıma veri gönderirken yazılım bitkilerin durumunu analiz ediyor. Beyin, Angus ve diğer robotların hepsi bulut tabanlı sistem aracılığıyla birbirleriyle iletişim halinde kalıyor ve Beyin'den gelen veriler ışığında robotlar bitkilerle ilgilenmeyi sürdürüyor.


Şu an için sadece yeşil yapraklı sebzelerin üretildiği çiftlikte, bir yıl içinde 26 bin adet sebze üretilmesi planlanıyor. Şirketin kurucularına göre çiftliklerde üretilen sebzeleri, şehir merkezlerine taşımak hem zahmetli hem de sebzenin tazeliğine zarar veren bir süreç. Bunun yerine şehir merkezlerine yakın noktalarda otonom çiftlikler kurarak besin tedarikini daha güçlü hale getirmek istiyorlar. 




Bu haberi, mobil uygulamamızı kullanarak indirip,
istediğiniz zaman (çevrim dışı bile) okuyabilirsiniz:
DH Android Uygulamasını İndir DH iOS Uygulamasını İndir
Sorgu:

Editörün Seçtiği Sıcak Fırsatlar

Sıcak Fırsatlar Forumunda Tıklananlar

Tavsiyelerimiz

Yeni Haber
şimdi
Geri Bildirim