Anlık Bildirim

Robotların işsizliği tetikleyeceğine dair endişeler artıyor

Son dönemde robot teknolojilerinin daha fazla akıllanması ve kendi kendine öğrenme yöntemleri geliştirmesi, üretim sektöründe işsizlik endişelerini de beraberinde getiriyor.

Yıllardır pek çok iş sektöründe robotlar ve otomasyon sistemleri kullanılır. Daha hızlı üretim ve maliyetlerin azalması gibi avantajları olan robot teknolojileri, yavaş yavaş endişeye sebep olmaya başladı. Giderek daha fazla akıllanan ve kendi kendine öğrenme yöntemleri geliştiren robot teknolojileri, insan işçileri geri plana itiyor.

Dünyanın en büyük yatırım fonlarından birisi olan Two Sigma kurucusu David Siegel, makinelerin yükselişi karşısında endişe duyduğunu ve gelecekte insan işçilerin yerini alacağını düşündüğünü ifade ediyor. Siegel, bir dönem atların yerini içten yanmalı motorların ve veznelerin yerini de ATM makinalarının almasını örnek olarak veriyor.

Geçmiş yıllarda belirli bir otomasyon düzenine göre çalışan robotlara şahit oluyorduk. Bu robotların rutinlerin dışına çıkamıyordu. Şimdi yapay zeka çok gelişmiş bir düzeye ulaştı. Örneğin Avusturalya’da ham madenlerin çıkarılması için kendi kendine gidebilen robot araçlar kullanılıyor. Veya 1.6 milyar nüfusu bulunan Facebook platformunun yönetilmesi daha çok yapay zeka tabanlı yazılımlara bırakılıyor.

Robot teknolojilerin insan gücünün yerini alması süreci engellenebilir bir süreç değil. Maliyetler düşüyor ve verimlilik artıyorsa, şirketler ister istemez robot teknolojilerine yönelmek zorunda kalıyor. İşsizlikle mücadele ise yine devlet yönetimlerine kalıyor.

Elbette bu bir devrim olarak görülmüyor. Winton Capital Management kurucusu David Harding, robotların daha çok insan gücü gereken alt düzey iş seviyelerinde önem kazanacağını düşünüyor. Kredi hakemliği gibi pek çok alanda ve sektörde, ayrıca yöneticilik gibi seviyelerde bu pek mümkün görünmüyor. 

 
Bu haberi, mobil uygulamamızı kullanarak indirip,
istediğiniz zaman (çevrim dışı bile) okuyabilirsiniz:
DH Android Uygulamasını İndir DH iOS Uygulamasını İndir
Önceki Haftalar
Tüm Zamanların En İyi Yorumcuları
ANLIK GÖRÜNTÜLEMELER
1 Kişi Okuyor (0 Üye, 1 Misafir) 1 Masaüstü

GENEL İSTATİSTİKLER
3612 kez okundu.
15 kişi, toplam 15 yorum yazdı.

HABERİN ETİKETLERİ
robot workers, skynet ve
Sorgu:

Editörün Seçtiği Sıcak Fırsatlar

Sıcak Fırsatlar Forumunda Tıklananlar

Tavsiyelerimiz

Yeni Haber
şimdi
Geri Bildirim