Anlık Bildirim
 
AMD’nin merakla beklenen Ryzen Threadripper işlemcileri biz donanım severleri bir hayli heyecanlandırdı. Şu saatler itibariyle işlemcilerin satışa sunulması için geri sayım başlamış bulunmakta. Buna karşın halen modellerin test sonuçları ambargo altında. Yine de bir Reddit kullanıcısının paylaştığı veriler tepe modelin performansını net bir şekilde ortaya serdi.

Geçtiğimiz saatlerde sizlerle paylaştığımız haberde Ryzen Threadripper 1950X’in Intel’in aynı fiyattaki çözümünden %32 daha performanslı olduğunu aktarmıştık. Son gelen bilgilerde ise bir kullanıcının işlemcinin stok hızlardaki ve hız aşırtılmış durumdaki performansına yer verildi.
İlk olarak stok hızlarda alınan değerlerle başlayalım. 4.0 GHz’de işlemci 1.25v’lik gerilimle beslenirken Thermaltake’in hepsibirarada sıvı soğutma çözümü olan Water 3.0 Riing RGB 360 ile birlikte kullanılmış. Anakart olarak modeli belli olmayan bir ASRock anakartı kullanılırken karttaki tüm bellek yuvalarında 3066 MHz hızında DDR4 bellekler takılıymış.

%35 daha hızlı

Bu haliyle Cinebench R15 benchmark testinden işlemci 3337 puan almış ki bu değer oldukça yüksek. Sayıyı daha manalı bir hale getirmek için bir kaç kıyasa yer vermek yerinde olacaktır. Core i9-7900X stok hızlarda aynı testte 2169 puan alırken 4.6 GHz’e çıkartıldığında 2464 puan elde edebilmiş. Fark ise %35 olarak gözlemlenmiş.
İşin daha da ilginç yanı Core i9-7900X 5.96 GHz gibi üst düzey bir değere sıvı azot kullanılarak hız aşırtıldığında dahi Ryzen Threadripper işlemcisinin gerisinde kalmış. Bu değerde 3327 puan alan işlemci her ne kadar daha düşük frekanslardaki kadar geride kalmasa da 10 puan geride olması sayısal olarak geride olduğu gerçeğini değiştirmez. Yine de benchmark yazılımlarının şok hassas olduğu, kimi zaman testten teste farklılıklar gösterebildiği düşünüldüğünde iki işlemcinin performansını aynı kabul edebiliriz.

Hız aşırtma değerleri

Peki bu performans canavarı hız aşırtılırsa ne olur? Evet ne yazık ki Ryzen yongaları Intel’in Core işlemcileri kadar yüksek değerler çıkamıyorlar ancak ufak bir yükselmede dahi ciddi bir performans artışı yakalayabiliyorlar. Belki ileride mimari daha da olgunlaştığında daha yüksek frekanslar görülebilir.
Sözü daha fazla uzatmadan sonuçlara geçsek iyi olacak. 4.1 GHz’e çıkarılan model 58 391 puan gibi masaüstü sınıfı işlemciler için astronomik sayılabilecek bir skor elde etmiş. Core i9-7900X ise 4.6 GHz’e hızaşırtılmasına rağmen 42 600 civarı bir puan almış. Aradaki fark ise %37 olarak ölçülmüş.
Son olarak yonganın Ryzen modellerine göre hızaşırtmaya daha iyi tepki verdiği açıkça görülüyor. Bununla birlikte yonga en hızlı işlemci değil belki ama en hızlı masaüstü modellerinden birisi olmaya aday. Bu nedenle insan ‘’İyi ki 4.5-5 GHz aralığını göremiyor’’ demekten kendisi alamıyor. Ayrıca işlemcinin test sonuçlarının ambargosunun yarın kalkacağını da ekleyerek haberimizi noktalayalım. Bu haberi, mobil uygulamamızı kullanarak indirip,
istediğiniz zaman (çevrim dışı bile) okuyabilirsiniz:
DH Android Uygulamasını İndir DH iOS Uygulamasını İndir
Önceki Haftalar
Tüm Zamanların En İyi Yorumcuları
ANLIK GÖRÜNTÜLEMELER
1 Kişi Okuyor (0 Üye, 1 Misafir) 1 Masaüstü

GENEL İSTATİSTİKLER
7242 kez okundu.
23 kişi, toplam 23 yorum yazdı.

HABERİN ETİKETLERİ
amd, amd ryzen ve
Sorgu:

Editörün Seçtiği Sıcak Fırsatlar

Tavsiyelerimiz

Yeni Haber
şimdi
Geri Bildirim