Anlık Bildirim

Safari’nin takip önleme özelliği reklam ağlarını üzdü

Apple’ın kullanıcı gizliliği adına Safari tarayıcısında reklam ağlarının izleme kabiliyetini engellemesi tepki doğurdu. Altı büyük reklam ticaret birliği ortak bildiri yayınladı.

Apple’ın Mac işletim sistemi MacOS High Sierra’nın Safari tarayıcısında sunduğu yeni özellikler tartışma yaratacağa benziyor. Bunların arasında Akıllı Takip Koruma adındaki özellik şimdiden reklam ağlarını ayağa kaldırmış durumda.

İtiraz var

Akıllı Takip Koruma özelliği yapay zeka teknolojileri kullanarak kullanıcıların reklam ağları tarafından takip edilmesini engelliyor. Böylece örneğin bir sektöre yönelik sitelere girdikten sonra Google reklamlarında o sektöre ait ürünlerin reklamının yapılması da engellenmiş oluyor.

ATK özelliği bir sitenin kendi çerezlerini 30 gün boyunca saklıyor. Üçüncü taraf reklam ağları tarafından oluşturulan çerezlere ise sadece 24 saat müsaade ediyor. Sonrasında 30 gün için arınmış bir alana transfer ediyor ve ardından siliyor.

Apple bunu kullanıcıların gizliliği adına yaptığını ve kesinlikle izinsiz reklam takibine izin vermeyeceklerini belirtse de reklamcılık sektörü tarafından eleştiri yağmuruna tutuldu. 6 büyük reklam ticaret birliği ortak bir mektup yayınlayarak yeni özelliğin kullanıcı deneyimine büyük darbe vurduğuna dikkat çekti.

Mektupta Apple’ın ağır ve tek taraflı bir karar aldığı, böyle bir karar alınırken en azından kendilerine bilgilendirme yapılması veya seçenek sunulması gerektiği, bunun reklam destekli çalışan çevrim içi içerik sektörüne zarar vereceği ifade edildi.

Bilgisayar sektöründe milyonlarca Mac kullanıcısı olduğu düşünüldüğünde reklam yayıncılığı için bu engelleme oldukça rahatsız edici. Ne var ki kullanıcılar da sürekli reklam görmek istemiyor. Bu nedenle reklam engelleyici uygulamalar popüler hale geldi. Hatta Google’ın 2018 yılında kendi reklam engelleyicisini Chrome’a ekleyeceği gündeme gelmişti. 

 
Bu haberi, mobil uygulamamızı kullanarak indirip,
istediğiniz zaman (çevrim dışı bile) okuyabilirsiniz:
DH Android Uygulamasını İndir DH iOS Uygulamasını İndir
Sorgu:

Editörün Seçtiği Sıcak Fırsatlar

Sıcak Fırsatlar Forumunda Tıklananlar

Tavsiyelerimiz

Yeni Haber
şimdi
Geri Bildirim