Anlık Bildirim

Samsung Galaxy S4'e eşlik edecek AMOLED panel detaylanıyor

Samsung Galaxy S4'e eşlik edecek AMOLED panel detaylanıyor

Önümüzdeki hafta New York'ta resmen tanıtılacak olan Galaxy S4, bugüne kadar gerek donanım gerekse tasarım hususunda herhangi bir sızıntıya konu olmadı ve teknoloji dünyasının basın konferansına olan ilgisini canlı tutmayı başardı. Yine New York şehrinde tüketiciler için özel bir organizasyon düzenleyeceğini müjdeleyerek herkesi Times Meydanı'na davet eden Samsung, Unpacked 2013'ün ilk bölümünü yılın en önemli etkinliklerinden biri haline getirmeye çalışadursun, Sammobile sitesi duyurulacak üst düzey akıllı telefona eşlik edecek AMOLED panel ile ilgili yeni iddialar ortaya attı. Çok sayıda önemli sızıntı gerçekleştiren kaynak, daha önce Sony'nin Xperia Sola modelinde kullandığı iki farklı dokunmatik sensör ile elde ettiği "floating touch" adlı işlevin yeni Galaxy S'te de mevcut olacağını ileri sürdü ve yeni nesil AMOLED'e dair bilgiler paylaştı. 

Kullanıcının eliyle ekrana temasta bulunmadan önizleme görüntüleme, sürükleme gibi işlemleri gerçekleştirebilmesini mümkün kılan bu özellik, Sony'nin aygıtına entegre ettiği iki farklı kapasitif dokunmatik sensör ile tüketicilerin beğenisine sunulmuştu. Biri yüzeyin 20mm üzerinden gönderilen sinyalleri algılarken çoklu dokunmatik desteği sunmuyor, diğeri ise daha alçak seviyedeki sinyalleri toplayabildiği gibi çoklu dokunuşları da algılayabiliyor. Bu nedenle Xperia Sola'nın paneli, cihazın kasası üzerinde birkaç milimetrelik bir çıkıntıyla dışarıda konumlandırılmıştı. Samsung, Galaxy Note modellerinde Wacom'un dijitalleştiricisi ile akıllı kalem teknolojisini kullanarak geliştirdiği S Pen stylus kalemini kullanarak bu tür bir deneyimi kullanıcılarına yaşatmıştı. Galaxy S4'te "yüzen dokunmatik" işlevinin hangi donanım elemanlarıyla elde edileceği henüz bilinmiyor, ancak bu hamlenin rakipleri karşısında firmanın amiral gemi sıfatlı modelini üstün kılacağı tahmin ediliyor.
Dokunmatik sensöründeki bu yeniliğin yanı sıra panelin kendisinde de önemli değişimler yaşanacak. İlk kez CES 2013'te sergilenen 4.99 inçlik Full HD (1920 x 1080 piksel) çözünürlüklü Super AMOLED ekran, 440ppi piksel yoğunluğuna ulaşan ilk OLED oldu ve Samsung bunu başaran ilk üretici ünvanını elde etti. 2013'te mobil sektörde hızla yaygınlaşan Full HD çözünürlük standardının dışında kendi geliştirip ürettiği Super AMOLED'lerin yeni nesil modellerinde farklı materyaller tercih eden Güney Koreli üretici, Universal Display'in 2005'ten beri ciddi ilerleme kaydederek meydana getirdiği yeşil-sarı PHOLED'ini nihayet piyasaya sürecek. 4.5G fabrikalarında ürettiği panellerde 900,000 saatlik bir ömre sahip kırmızı PHOLED ile mavi ve yeşil floresan OLED materyalleri kullanan firmanın LCD'lere kıyasla %15 civarında enerji tasarrufu sağladığı biliniyor. Bu rakamı uzun süredir devam eden ar-ge çalışmalarıyla daha ileri seviyelere taşısa da Samsung'un floresan organik diyotlar yerine fosforesan OLED'ler kullanması kaçınılmaz hale gelmişti.
1.4 milyon saat ömrüyle halihazırda en uzun kullanım süresine sahip fosforesan organik diyot olan yeşil-sarı PHOLED, üreticinin 5.5G fabrikasındaki üretim hatlarından çıkan ürünlere entegre ediliyor. 2013'ün başında seri üretimi başladığı tahmin edilen 4.99 inçlik Full HD Super AMOLED'in kırmızı ve yeşil-sarı PHOLED'ler sayesinde floresan OLED'li çözümlerden %25 daha az güç tüketiceği bildiriliyor. Gerçekleştirdiği bu hamleyle piksel sayısını önceki nesil ekranlarına oranla kat kat arttırmış olan Samsung, Universal Display'in yeni materyaliyle artan güç tüketimine de çare bulmuş gibi görülüyor. Yeni panelin 14 Mart'taki etkinliğin ardından detaylı bir şekilde incelenmesi üzerine Full HD Super AMOLED ile ilgili gizliliğini koruyan konular da aydınlanmış olacak. Farklı bir piksel türü kullanılarak üretildiği iddia edilen bu panel ile benzerlik gösteren 5.9 inçlik bir diğer çözümün yılın ikinci yarısında üçüncü Galaxy Note akıllı telefonuyla piyasaya sürülmesi bekleniyor.
Bu haberi, mobil uygulamamızı kullanarak indirip,
istediğiniz zaman (çevrim dışı bile) okuyabilirsiniz:
DH Android Uygulamasını İndir DH iOS Uygulamasını İndir
Önceki Haftalar
Tüm Zamanların En İyi Yorumcuları
ANLIK GÖRÜNTÜLEMELER
1 Kişi Okuyor (0 Üye, 1 Misafir) 1 Masaüstü

GENEL İSTATİSTİKLER
2414 kez okundu.
29 kişi, toplam 43 yorum yazdı.

HABERİN ETİKETLERİ
super amoled, akıllı telefon ve Samsung
Sorgu:

Editörün Seçtiği Sıcak Fırsatlar

Sıcak Fırsatlar Forumunda Tıklananlar

Tavsiyelerimiz

Yeni Haber
şimdi
Geri Bildirim