Anlık Bildirim

Elektronik cihaz üreticilerinin, büyük paralar saçtıkları alanlardan birisi yarı iletkenler. Cihazlarda kullanılacak işlemci, grafik birimi, RAM, depolama birimi, kamera sensörü, ekran sürücüsü, bağlantı yongaları, algılayıcı sensörler derken, ortaya büyük bir yarı iletken harcaması çıkıyor. 2015 yılında yarı iletkenlere en çok para harcayan Samsung oldu.

Gartner tarafından yapılan analize göre; 2015 yılında Samsung'un yarı iletken ürünler için harcadığı para 29.86 milyar dolar oldu. Geçen yıla göre yüzde 3.6 azalma olurken, Samsung'un pazar payı yüzde 8.9'da kaldı. Sektörde ikinci en fazla harcamayı yapan ise Apple. Firma, toplamda 29.1 milyar dolar harcama ile yıllık yüzde 7.1 artış gösterdi ve yüzde 8.7 pazar payına sahip oldu.

Samsung ve Apple, üst üste 5 yıl boyunca listenin ilk iki sırasında yer alarak kırılması güç bir başarıya imza attı. Önümüzdeki yıllarda da, bu ikilinin ilk iki sırada yer alması bekleniyor zira diğer firmalarla makas bir hayli açılmış durumda. Listenin üçüncüsü Lenovo, 13.3 milyar dolar harcamış ve yüzde 4 pazar payına sahip. Dell 10.8 milyar dolar harcama ile dördüncü ve pazar payı yüzde 3.2 civarında. Beşinci HP Inc.'nin ise 8.6 milyar dolar harcaması mevcut ve pazar payı yüzde 2.6.


En fazla yükseliş ise geçen yıl rekor akıllı telefon satışı yapan Huawei'ye ait. Pazarın altıncı büyüğü olan Huawei, 7 milyar dolar harcayarak yüzde 16.2 büyüme gösterdi ve yüzde 2.1 paya sahip oldu. Listenin ilk 10 firmasının toplam harcaması 123 milyar dolar civarında gerçekleşti. Tüm üreticilerin yaptığı yarı iletken harcaması ise 333 milyar dolar oldu. Pazarın genelinde yüzde 1.9 azalma görüldü. 
Peki harcanan bu büyük rakamlar kimlere gidiyor? Elbette yarı iletken üreticilerine. Örneğin işlemci, RAM, flash bellek modülü gibi pek çok yarı iletken tedariği yapan Samsung, bu harcamalardan pay alıyor. Yine Intel, AMD, SK Hynix, Micron, Sony gibi firmalar da, ellerindeki müşteriler kadar harcamalardan pay alıyor. Bununla birlikte elektronik cihaz pazarının genelinde bir durgunluk yaşandığı için, yarı iletken satıcılarının gelecek yıllarda gelirlerinin azalması bekleniyor. 
Bu haberi, mobil uygulamamızı kullanarak indirip,
istediğiniz zaman (çevrim dışı bile) okuyabilirsiniz:
DH Android Uygulamasını İndir DH iOS Uygulamasını İndir
Sorgu:

Editörün Seçtiği Sıcak Fırsatlar

Sıcak Fırsatlar Forumunda Tıklananlar

Tavsiyelerimiz

Yeni Haber
şimdi
Geri Bildirim