Anlık Bildirim

Samsung, akıllı telefon satışlarında düşüş yaşıyor

Halen akıllı telefon pazarının lideri konumunda olan Samsung, son dönemde yaşadığı durgunluktan bir türlü kurtulamıyor. 2015 yılında da firma inişli çıkışlı bir performans sergiledi.

Son iki yıldır mobil cihaz pazarında durgunluk yaşayan Samsung, 2015 yılını da inişli çıkışlı bir grafikle kapattı. Firma akıllı telefon satışlarında düşüş yaşıyor ancak tablet satışlarında yukarı hareketlenme var. Geçen yıl yaşanan bazı olumsuzluklar, gelirin azalmasına neden oldu.

Firmadan yapılan açıklamaya göre geçen yılın son çeyreğinde, bir önceki çeyreğe göre akıllı telefon satışlarında düşüş yaşandı ancak net miktar açıklanmadı. 74.7 milyon iPhone satışı düşünüldüğünde, son çeyrekte Samsung ve Apple'ın kıyasıya bir pazar payı mücadelesine şahit olacağız. 

Tablet satışları ise artış göstererek 9 milyon seviyesine ulaştı. Özellikle Galaxy Tab A ve Galaxy Tab S2 modelleri, artışta başrol oynadı. Samsung haricinde, Sony, LG, HTC gibi firmaların tablet pazarında çok fazla ağırlığı yok. Samsung ise Galaxy Tab A, Galaxy Tab E, Galaxy Tab S2 serileri ile geçen yıl ilgi gördü. Ayrıca Galaxy Tab 4 serisi de ilgi görmeye devam ediyor. 


Firmanın geçen yılın son çeyreğinde elde ettiği gelir 42 milyar dolar oldu. Hem yıl bazında hem de çeyrek bazında küçük artışlar elde edildi. Faaliyet karı ise yaklaşık olarak 4.6 milyar dolar oldu. Yıl bazında yüzde 15 artış, çeyrek bazda ise yüzde 20 düşüş kaydedildi. Yıl genelinde ise 160 milyar dolar civarında gelir, 20 milyar dolar civarında da faaliyet karı oluştu. Gelirler yıl bazında düşerken, faaliyet karı ise artış gösterdi. 

Mobil bölüme baktığımızda; yılın son çeyreğinde 21 milyar dolar gelir elde edildiğini görüyoruz. Yıl bazında yüzde 4.9, çeyrek bazda yüzde 6 düşüş söz konusu. Faaliyet karı 1.85 milyar dolar olurken, yıl bazında yüzde 13.8 artış, çeyrek bazda yüzde 7 düşüş elde edilmiş. Yılın genelinde ise 87 milyar dolarlık gelir ve 8.5 milyar dolarlık faaliyet karı bulunuyor. Özellikle faaliyet karı yıl bazında yüzde 30 düştü.

Samsung yaşanan durgunluğun yanında kar marjında da iyileşme sağlayamadı. 2014 yılında yüzde 7.4 olan kar marjı, 2015 yılında yüzde 8.9'a yükseldi. Oysa 2012 yılında yüzde 35 kar marjı ile Samsung'un başarı hikayeleri anlatılıyordu. Zira bir çeyrekte yapılan satışların yarısından fazlası Galaxy S ve Note amiral gemi modellerinden geliyordu. Şimdi ise kar marjını çok düşüren giriş ve orta seviye akıllı telefonlar, satışların büyük çoğunluğunu oluşturuyor. Apple'ın kar marjı ise yüzde 40 seviyesini koruyor. Bu sayede firma 18.4 milyar dolar faaliyet karı elde etmeyi başardı.   

Global ekonomik durgunluk, petrol fiyatlarındaki keskin düşüş, DRAM yongalarında ve LCD panellerde ortalama fiyat düşüşü, geçen yıl firmayı etkileyen unsurlar oldu. Bu yıl Galaxy S7 ile çıkış yakalamayı bekleyen firma, ayrıca tablet ve giyilebilir cihaz pazarlarında daha etkili olmayı planlıyor. Ayrıca Samsung Pay mobil ödeme sisteminin de yaygınlaştırılması hedefleniyor.  
Bu haberi, mobil uygulamamızı kullanarak indirip,
istediğiniz zaman (çevrim dışı bile) okuyabilirsiniz:
DH Android Uygulamasını İndir DH iOS Uygulamasını İndir
Önceki Haftalar
Tüm Zamanların En İyi Yorumcuları
ANLIK GÖRÜNTÜLEMELER
1 Kişi Okuyor (0 Üye, 1 Misafir) 1 Masaüstü

GENEL İSTATİSTİKLER
4216 kez okundu.
17 kişi, toplam 19 yorum yazdı.

HABERİN ETİKETLERİ
Samsung, samsung galaxy s7 ve
Sorgu:

Editörün Seçtiği Sıcak Fırsatlar

Tavsiyelerimiz

Yeni Haber
şimdi
Geri Bildirim