Anlık Bildirim
Son zamanların en çok konuşulan gündem maddelerinden olan Bitcoin, 2008 yılının sonlarında Satoshi Nakamoto imzası taşıyan “Bitcoin: Eşten Eşe Elektronik Nakit Ödeme Sistemi” başlıklı makale ile insanlığa duyurulmuştu. Kim(ya da kimler) olduğu bilinmeyen Satoshi Nakamoto, sahip olduğu Bitcoinler sayesinde dünyanın en zengin insanlarından biri. Üstelik Nakamoto'nun mal varlığı sadece Bitcoin'in ilk dönemlerinde elde ettiği Bitcoin'lerden ibaret değil. İnsanlar halen Nakamoto'ya Bitcoin göndermeye devam ediyor.
 
2013 yılında Bitcoin geliştiricisi Sergio Lerner tarafından yapılan analize göre Satoshi Nakamoto, 1.148.800 adet Bitcoin'e sahip. Lerner bu sonuca ulaşmak için Bitcoin Blockchaini'nin 0 numaralı ilk bloğundan 36.288 numaralı bloğa kadar analiz etmiş ve bu bloklar arasında kazılan blokların ve çıkarılan Bitcoin'lerin çok büyük bir kısmının aynı kaynaktan geldiğini görmüştü. Bu kaynağın Nakamoto'ya ait olduğunu varsayan Lerner, ayrıca analizi yaptığı tarihe kadar madencilere verilen toplam 1.814.400 adet Bitcoin'in yüzde 63'ünün, yani 1.148.800 adet Bitcoin'in hiç harcanmadığını fark etmişti. Bu iki veri sonucunda Satoshi Nakamoto'nun 1.148.800 adet Bitcoin'e sahip olduğu ve bunları hiç harcamadığı tahmin ediliyor.

En Zengin 50 Milyarderden Biri 

Tüm bu hesaplamalar ve Bitcoin'in güncel değeri(15.200$) de göz önünde bulundurulduğunda Satoshi Nakamoto'nun mal varlığının 17 milyar doların üstünde olduğu sonucuna ulaşılıyor. Yani Satoshi Nakamoto, hala hayatta ve tek bir kişiyse, Forbes'in milyarderler listesinde ilk 50'de kendisine yer bulabilir ancak Nakamoto'nun kimliği bilinmediği için bu listede yer alan tek Satoshi, Japonya merkezli bir kozmetik şirketinin patronu olan ve 1.3 milyar dolarlık servetiyle listenin 1567. sırasında yer alan Satoshi Suzuki. 
Bitcoin'in kurucusu Satoshi Nakamoto'nun halen hayatta olan tek bir kişi olması ihtimalinde Nakamoto, dünyada en fazla Bitcoin'e sahip kişi olarak dikkat çekiyor. Bugüne kadar Bitcoin'lerine hiç dokunmayan Nakamoto'nun, kişiliği ve tutkuları hakkında bilgi sahibi değiliz ancak sadece bu hareketinden bile Nakamoto'nun bir milyarder gibi lüks yaşamın peşinde koşmadığını anlayabiliyoruz ancak Nakamoto'nun serveti Bitcoin ağının kullanıma açıldığı 2009 yılından beri her hafta giderek artıyor. Üstelik bu artış sadece Bitcoin'in değerinde meydana gelen artışın sonucu gerçekleşmiyor. İnsanlar Satoshi Nakamoto'ya düzenli olarak Bitcoin gönderiyor.

Nakamoto'ya Düzenli Olarak Bitcoin Gönderiliyor 

Bitcoin Blockchain'inin başlangıç bloğunda yer alan 1A1zP1eP5QGefi2DMPTfTL5SLmv7DivfNa adresi, 3 Ocak 2009 tarihinde "Girdi Yok(Yeni Üretilen Paralar)'' açıklamasıyla 50 adet Bitcoin teslim aldı. Tarihteki ilk Bitcoin işlemi olarak kabul edilen bu işlemin gerçekleştiği hesabın Satoshi Nakamoto'ya ait olduğu düşünülüyor. Nakamoto, diğer adreslerindeki Bitcoin'lere dokunmadığı gibi bu adresteki Bitcoin'lerine de dokunmuş değil. Bu durumda söz konusu adreste halen 50 Bitcoin bulunması gerekirken şu an adresi incelediğimizde adreste toplam 66.7 Bitcoin bulunduğunu görüyoruz.
Bu adrese yönelik Bitcoin transferlerini incelediğimizde ise sonuncusu 25 Aralık 2017 tarihinde gerçekleşen yüzlerce Bitcoin transfer işlemi görüyoruz. Yani yaklaşık 8 yıldır insanlar Satoshi'ye ait olduğu düşünülen bu hesaba Bitcoin göndererek ağın kurucusu olan Satoshi'ye karşı belki de teşekkürlerini sunuyor. Hesaba gönderilen 16.7 Bitcoin'lik hediye küçük gibi görünse de Bitcoin'in mevcut değeriyle hesaplandığında 250.000$'ın üstünde bir değere sahip. 

Başlangıç Bloğunun Gizemleri 

Bitcoin Blockchaini'nin başlangıç bloğu yani 0 numaralı blokla ilgili bir diğer ilginç nokta ise bu blokta yer alan Bitcoin'lerin kullanıma müsait olmaması. Satoshi Nakamoto bunu bilerek mi yaptı ya da bir hata sonucu mu böyle oluştu bilinmiyor ancak 0 numaralı başlangıç bloğu Bitcoin'in Blockchaini'ne dahil değil. Dolayısıyla buradaki Bitcoin'ler adeta ölü doğmuş durumda. Yine aynı şekilde yukarıda yer alan adrese gönderilen Bitcoin'ler de artık kullanılamaz hale geliyor ancak yine de insanlar bu adrese Bitcoin gönderdikten sonra o Bitcoin'lerin işe yaramayacağını bilmelerine rağmen Bitcoin göndermeye devam ediyor. Bu da insanların Nakamoto'ya maddi bir kazanç sağlamak yerine küçük bir jest yapma amacıyla hareket ettiğini gösteriyor.
Başlangıç bloğu hakkındaki son ilginç gerçek bloğun kazılma süresi. Bitcoin'e hayat veren Satoshi Nakamoto, oluşturulduktan 8 yıl sonra bugün tüm dünyanın konuştuğu Bitcoin'in ilk bloğunu, 0 numaralı bloğu, 6 günde kazmış. Satoshi'nin İncil'deki evrenin yaratılışından ilham alarak bloğu 6 günde kazmış olabileceği düşünülüyor. 
Bu haberi, mobil uygulamamızı kullanarak indirip,
istediğiniz zaman (çevrim dışı bile) okuyabilirsiniz:
DH Android Uygulamasını İndir DH iOS Uygulamasını İndir
Önceki Haftalar
Tüm Zamanların En İyi Yorumcuları
ANLIK GÖRÜNTÜLEMELER
1 Kişi Okuyor (0 Üye, 1 Misafir) 1 Masaüstü

GENEL İSTATİSTİKLER
11372 kez okundu.
23 kişi, toplam 27 yorum yazdı.

HABERİN ETİKETLERİ
Bitcoin (BTC), Satoshi Nakamoto ve
Sorgu:

Tavsiyelerimiz

Yeni Haber
şimdi
Geri Bildirim