Anlık Bildirim

Toshiba Tokyo Menkul Kıymetler Borsası'nda kalmak için hisse satışı gerçekleştirebilir

Finansal açıdan çok zor günler geçiren Toshiba, halka açık bir şirket olarak faaliyetlerini sürdürebilmek için acil nakit paraya ihtiyacı var. Çözüm ise denizaşırı yatırımcılar gibi görünüyor.

Toshiba Tokyo Menkul Kıymetler Borsası'nda kalmak için hisse satışı gerçekleştirebilir Tam Boyutta Gör
 

ABD'li nükleer reaktörü üreticisi Westinghouse şirketini 2005 yılında 5.4 milyar dolar karşılığında satın alan Toshiba, son yıllarda bu şirketin faaliyetleri nedeniyle finansal zorluklar yaşamaya başladı. Westinghouse'un nükleer reaktörlerin inşaatını zamanında tamamlayamaması yüzünden ortaya çıkan finansal sorunlar ilk kez 2015 yılında ortaya çıkarken Toshiba 2015'ten itibaren tüm politikasını uğradığını zararları kapatma üzerine şekillendirdi. Beyaz eşya bölümünü, televizyon bölümünü ve yonga bölümünün bir kısmını satan şirketin son olarak da PC bölümünü satmayı planladığı belirtiliyor ancak bu satışlar şirket için yeterli olmayabilir.


Borsadan Çıkartılma Tehlikesiyle Karşı Karşıya 

Toshiba yukarıda sayılan bölümlerin satışı için gerekli anlaşmaları yapmış olsa da bu anlaşmaların geçerlilik kazanması için tekelcilik karşıtı kurumların incelemesinden geçmesi gerekiyor. İnceleme sürecinin bir an önce tamamlanması Japon devi için oldukça önemli zira 2018'in mart ayında sona erecek finansal yıl bitmeden şirketin bu anlaşmaları tamamlamak zorunda. Geçtiğimiz mali yılda 8.5 milyar dolar zarar açıklayan Toshiba, bu mali yılda da zarar açıkladığı takdirde Tokyo Menkul Kıymetler Borsası'ndan çıkartılacak. Bu durumun gerçekleşmesi halinde ise şirket, halka açık bir şirket olarak faaliyetlerini sürdüremeyecek. 


Bu tehlikenin önüne geçmek isteyen şirket yönetimi ise çareyi denizaşırı yatırımcılarda bulmuş gibi görünüyor. Şirkete yakın kaynakların Reuters'a yaptığı açıklamalara göre Toshiba yönetim kurulu, pazartesi günü bir grup yatırımcıya toplam 5.3 milyar dolar değerinde hisse satmayı teklif edecek.  Tabi yatırımcıların, Toshiba'nın teklifini kabul edip etmeyecekleri bilinmiyor ancak bunun da ötesinde 5.3 milyar dolarlık miktar, şirketin kurtuluşu için yetersiz kalabilir. Toshiba'nın mali raporlarına göre 18 milyar dolar karşılığında satılan yonga bölümünün satışı mart ayına kadar tamamlanamazsa şirket 6.7 milyar dolarlık zarar açıklayacak. Yani pazartesi günü yatırımcılar ikna edilse bile şirkete bu mali yılda zarar açıklamamak için 1.4 milyar dolar daha nakit gerekiyor.


Toshiba henüz iddia edilen hisse satışı ile ilgili resmi bir açıklama yapmış değil ancak şirketin bu mali yılda zarar açıklamamak adına adımlar atması şart gibi görünüyor. Şirketin bölüm satışlarının yanı sıra zararı kapatmak için başka ne tür hamleler yapacağını ilerleyen günlerde göreceğiz.

Bu haberi, mobil uygulamamızı kullanarak indirip,
istediğiniz zaman (çevrim dışı bile) okuyabilirsiniz:
DH Android Uygulamasını İndir DH iOS Uygulamasını İndir
Sorgu:

Editörün Seçtiği Sıcak Fırsatlar

Tavsiyelerimiz

Yeni Haber
şimdi
Geri Bildirim