2014'ten bu yana senede bir kez gerçekleştirilen, internetin daha güvenli bir hale getirilmesini sağlayan yenilikçi fikir ve çalışmalara verilen Facebook İnternet Savunma Ödülü’nü (Internet Defense Prize) bu yıl bir Türk kazandı.
İlginizi Çekebilir

Buna göre Ege Üniversitesi Fen Fakültesi Matematik Bölümü Bilgisayar Bilimleri Anabilim Dalı Öğretim Üyesi Prof. Dr. Urfat Nuriyev'in doktora öğrencilerinden Erdem Alkım, Infineon Technologies AG'den Thomas Pöppelmann, Centrum Wiskunde & Informatica'dan Leo Ducas ve Radboud Üniversitesinden Peter Schwabe’in ortak çalışması 100 bin dolarlık büyük ödüle layık görüldü.
Prof. Dr. Urfat Nuriyev açıklamasında kuantum bilgisayarlarla birlikte mevcut şifreleme yöntemlerine ilişkin sorunların artık kolaylıkla çözülebildiğini ve bu durumun bilim insanlarını aynı temel üzerine kurulu güvenlik sistemleri konusunda çalışmaya teşvik ettiğini dile getirdi.
Algoritmanın güvenlik seviyesi ve alınan başarılı sonuçlar ödülü getirdi
Erdem Alkım’ın ödülü kazanmasını sağlayan çalışmasının "https" ön eki ile getirilen güvenli internet erişiminin kuantum bilgisayarlardan sonra da güvenli olarak kullanılabilmesini sağladığını ifade eden Nuriyev, algoritmanın güvenlik seviyesi ve alınan verimli sonuçlar sayesinde projenin bu kadar ilgi çektiğini sözlerine ekledi.
İlk olarak Google’ın kurduğu kuantum bilgisayarlardan önceki dönemde hazırlık amacıyla kullanılan ödüllü çalışma, ardından TOR Projesi’de günümüz sistemlerine entegre olarak kullanıldı. Son olarak akademik bildiri olarak düzenlenen çalışma USENIX Security 2016 konferansına kabul edildi ve Facebook tarafından "Internet Defense Prize" ödülüne layık görüldü. Dilerseniz Erdem Alkım'ın konferans sunumuna buradan ulaşabilirsiniz.
Yorum Yaz Paylaş Tweetle Bu haberi, mobil uygulamamızı kullanarak indirip,
istediğiniz zaman (çevrim dışı bile) okuyabilirsiniz:


@Mehmet_Ali61 tabi kardeş onun gibi, aynı şey hatta. Senin mail istemci yazılımında tam sayı taşması bulmanla post-kuantum anahtar değişimi çalışması tabiki aynı şey hatta seninki çok daha önemli. "Çoçuğu" tebrik etmen çok onore etmiştir kendisini eminim.
@Kalemkolik devlete laf etmeden önce bir kere lütfen devletimizin siber güvenlik konusunda yaptığı çalışmaları, en azından siber eylem planını falan oku. Hangi yarışma olduğunu bilmiyorum sen de bol keseden sallıyorsun muhtemelen fakat, on bin dolar kısa süren bir yarışma için gerçekten çok para. Ayrıca Türkiye'de TÜBİTAK'ın düzenlediği Siber Meydan yarışmasından bahsediyorsan üniversiteler arası bir yarışma için bu para gerçekten çok fazla.
GENEL OLARAK DONANIMHABER OKURLARINA UYARIM: Devamlı devletimize ve yerli firmalarımıza laf edeceğinize birşey geliştirin de bu marifetlerinizi sahalarda görelim. Buradan herhangi bir yazılımın/donanımın veya mühendislik ürünün adlarını ve özelliklerini ezberleyip yorumlara eklemekle mühendislik de bilim de olmuyor.