Bilim insanları, standart şifreleme yöntemlerine hız kazandırabilecek bir "kuantum şifreleme anahtarı dağıtım sistemi" (QKD) geliştirdi. Kuantum şifrelemenin, lazer kullanılarak fotonlara kodlanmış verileri kullandığını ve "kırılamayan" bir şifreleme yöntemi olarak lanse edildiğini belirtelim.
Ayrıca Bkz. "Dünya'nın düz olduğunu kanıtlamak isteyen "Çılgın" Mike Hughes'a kötü haber"
Araştırmacılar partikülün serbest bırakma süresini manipüle ederek ve yüksek hızda foton dedektörleri kullanarak bir fotonun içine iki bit kodlama yapmanın yolunu bulmuş durumda. Teknoloji uygulamaya geçirilirse güvenli veri aktarımı ve sesli görüşmeler için kuantum şifreleme kullanılabilecek.
Kuantum şifreleme pahalı bir teknoloji
Duke Üniversitesi'nden Clinton Cahall'ın geliştirdiği yüksek hızlı dedektörlerle mümkün olan bu yöntemin mevcut şifreleme yöntemlerinden 5 ile 10 kat daha hızlı olduğunu da belirtelim. Kuantum şifreleme, büyük ve pahalı donanım gerektirdiği için halen gelişmekte olan bir alan olmayı sürdürüyor.https://www.engadget.com/2017/11/26/scientists-develop-fast-quantum-encryption/ Yorum Yaz Paylaş Tweetle Bu haberi, mobil uygulamamızı kullanarak indirip,
istediğiniz zaman (çevrim dışı bile) okuyabilirsiniz:


Yalnizca iki tarafin bildigi bir "sifre" ile kilit acilabiliyor. Birbirinin kopyasi iki anahtarin bir tanesi Ahmet'te digeri Mehmet'te. Birbirlerine gonderdikleri canta yalnizca bu kilit ile acilabiliyor.
Siz cantayi alsaniz bile acamiyorsunu eger anahtariniz yoksa. Ancak problem su ki, cantayi yeterince inceleyerek ve farkli farkli anahtarlari deneyerek, matematiksel olarak acmaniz mumkun bir noktada.
QKD 'de ayni sekilde simetrik kriptografi ile calisiyor. Fakat "kirilamaz" denilmesinin sebebi, bunun matematiksel olarak mumkun olmamasi. Cunku fiziksel olarak mumkun degil, neden? Heisenberg'in "Uncertainity" prensibi. Basitce anlatmak gerekirse, cantayi incelediginiz zaman sifre degisiyor.
Bu da klasik kriptografi saldirilarini gecersiz kiliyor. O sebeple "kirilamaz" deniliyor. Ancak simetrik sifrelemenin en buyuk dezavantaji hala gecerli, anahtardan iki tane var ve anahtari ele gecirmeyi basarirsaniz cantayi incelemenize gerek kalmiyor. Bu sebeple pratikte kirilamaz diye bir sey yok.
Ek olarak, simetrik kriptografi, gunumuz dunyasinda internette kullanilan en zayif sifreleme metodlarindan bir tanesi. Cunku bir bankaya baglanan milyonlarca musterinin hepsine bir "anahtar" vermeniz gerekiyor sifreleme yapmak icin. Eger bunu simetrik kriptografi prensiplerine gore yaparsaniz her musteri icin, her defasinda yeni bir anahtar olusturmaniz gerekecek, anahtarin kopyasinin siradan bir insanda durmasi da buyuk guvenlik acigi olusturuyor. Bu metodun mantikli kullanim alani 2 tane yuksek kuvvetli bilgisayara sahip iki nokta arasinda cok iyi korunan bir sistem arasi mesajlasmak. Ancak sifrenin matematiksel olarak kirilamiyor olmasi heyecan verici bir sey.
1 Kişi Okuyor (0 Üye, 1 Misafir) 1 Masaüstü
GENEL İSTATİSTİKLER
2356 kez okundu.
11 kişi, toplam 11 yorum yazdı.
HABERİN ETİKETLERİ
bilim, kodlama ve