Anlık Bildirim

VIA işlemci pazarına geri döndü

Uzun süredir işlemci pazarından uzakta durmayı tercih eden Tayvanlı VIA, gelecek vadeden yeni ürünleri ile pazara geri döndü. Firma Çinli Zhaoxin ile işbirliği yapıyor.

Elinde x86 mimarisi geliştirme lisansı olmasına rağmen uzun süredir rekabetten uzak kalmayı tercih eden Tayvanlı VIA, önemli bir adımla pazara geri dönmeye karar verdi. Firmanın ağırlık noktası Çin olacak.

VIA KX-5000 neler sunuyor?

2013 yılından bu yana devlet destekli Çinli yarı iletken tasarımcısı Zhaoxin ile işbirliği içerisinde olan VIA, 2015 yılında ZX-C adındaki ilk işlemci mimarisini ortaya çıkarmıştı. Çalışmalarını sürdüren ikili geçen yıl sonlarında ise ZX-D mimarisine ait ilk işlemci serisi KX-5000’i geliştirmişti.

4 veya 8 çekirdekli olarak ölçeklendirilen KX-5000 serisi çoklu izlek çalıştırmıyor. İşlemciler 2GHz seviyesine kadar çıkarken 28nm süreci ile TSMC tarafından üretiliyor. Yani verimlilik tarafında piyasadaki rakiplerden epey geride kalıyor.

İlk ürünler olduğu için KX-5000 serisinin performans tarafı biraz aksayabilir. Bununla birlikte bir önceki nesilden oldukça iyi değerlere sahip. Yani her yeni nesilde biraz daha üzerine katılarak ilerleniyor. Bu bakımdan sonraki seriler daha önemli.

 

VIA işlemci pazarına geri döndü

Önümüzdeki dönemde KX-6000 serisi piyasaya çıkacak. 16nm sürecinde üretilen KX-6000 serisi 3GHz hızlarına çıkıyor. KX-7000 ise DDR5 ve PCIe 4.0 gibi önemli desteklere sahip. Uzmanlar 2019 yılında KX serisinin AMD Ryzen 2 ile boy ölçüşebilecek bir seviyeye ulaşacağını belirtiyor.

Şunu söylemek gerekir ki VIA yine global bir rekabete girmek niyetinde değil. Zhaoxin ile işbirliği daha çok Çin’in işlemci tarafında dışa bağımlılığını azaltmak için yapılan bir hamlenin sonucu. Bu bakımdan ağırlıklı olarak Çin pazarına üretilen işlemcilerden bahsediyoruz. Lenovo’nun bu işlemcileri kullanmaya başladığı belirtiliyor. Ayrıca son kullanıcı ve kurumsal sektörlerde önemli miktarda müşteri bulacaktır. Elbette Çin’in potansiyeli düşünüldüğünde VIA’nın hatırı sayılır bir pay elde edeceğini söylemek yanlış olmaz.

 
Bu haberi, mobil uygulamamızı kullanarak indirip,
istediğiniz zaman (çevrim dışı bile) okuyabilirsiniz:
DH Android Uygulamasını İndir DH iOS Uygulamasını İndir
Önceki Haftalar
Tüm Zamanların En İyi Yorumcuları
ANLIK GÖRÜNTÜLEMELER
1 Kişi Okuyor (0 Üye, 1 Misafir) 1 Masaüstü

GENEL İSTATİSTİKLER
6117 kez okundu.
19 kişi, toplam 19 yorum yazdı.

HABERİN ETİKETLERİ
via, zhaoxin ve
Sorgu:

Editörün Seçtiği Sıcak Fırsatlar

Sıcak Fırsatlar Forumunda Tıklananlar

Tavsiyelerimiz

Yeni Haber
şimdi
Geri Bildirim