100 gönüllü hastanın katıldığı klinik deneyde, 49 hasta iki hafta boyunca 30’ar dakikalık 6 seansla VR gözlük ile tedavi edilirken, diğer 51 kişi günümüz terapi yöntemleriyle tedavi edilmeye çalışıldı. Tedavi başında ve sonunda hastalara korku derecelerini 16’dan 80’e kadar olan ölçekte işaretlemeleri istendi.
İki haftanın sonunda her iki grubun korku ölçekleri değerlendirildiğinde, VR tedavisi alan grupta 25 puanlık ciddi bir gerileme görülürken, VR tedavisi almayan grupta kayda değer bir düşüş gözlemlenmedi.
Oxford Üniversitesi’nde klinik psikoloğu olarak çalışan Daniel Freeman, yaptıkları klinik deney sonrası VR tedavisi alan hastaların, daha önce hayatlarında deneyimleyemedikleri maceralara atılabildiklerini ifade ediyor. Deneye katılan hastalardan biri: “Önceleri bir yüksek kenara yaklaştığımda bacaklarımdaki adrenalini ve kontrolü kaybettiğimi hissederdim. Artık bu durum değişti. Hala az da olsa korkuyorum, ancak bu eskisi gibi değil ve kenarlarda dolaşabiliyorum.” diyor.
Tedavinin sonuçları diğer psikolojik sorunların iyileştirilmesinde umut vadediyor. Sussex Üniversitesi’nden psikolog Mark Hayward, sanal ortam tekniğinin, genel fobileri, sosyal anksiyete bozukluğu ve paranoyaları olan hastaları terapist olmadan tedavi etmede başarılı olabileceğini söylüyor. Hayward devamla, psikoz gibi daha ağır vakalara gelindiğinde ise terapiste hala ihtiyaç olduğunu vurguluyor. Ancak deney, zihin hastalıklarının tedavisinde yeni yöntemlere kapılar açılmasına ışık tutmuş oluyor. Özellikle yükseklik korkusunun yenilmesinde bugüne kadar bu denli başarı elde edilmiş bir tedavi yöntemi bulunmuyor.
TR’de yasak US Google’dan gir
Eskiden köyümü gösteriyordu, bir sürü özellik geldi köylere çözünürlük gelmedi.