Anlık Bildirim

AMD AM5 soketi önemli bir ayrıntıyla geliyor

AMD AM5 soketi yeni pin tasarımına geçiş yaparken Intel LGA soketlerine göre soğutma tarafında avantaj sağlayacak yeni bir vidalama çözümü ile birlikte geliyor. 

AMD AM5 soketi Tam Boyutta Gör

AMD’nin merakla beklenen Zen4 çekirdek mimarisi ve onu temel alan Ryzen 7000 serisi AMD5 soketi ile gelecek. AMD’nin açıklamaları ve ortaya çıkan bilgiler AM5 soketi ile birlikte bazı önemli değişikliklerin yaşanacağını gösteriyor. 

AM5 soketi neler sunacak?

Ryzen 7000 serisine ev sahipliği yapacak AM5 soketinin yuva mekanizması bazı sızıntılar ile ortaya çıktı. Aslında geçen yıl Gigabyte sunucularının hacklenmesi ile sızdırılan EPYC Zen4 işlemcilerinin soket tasarımına çok benziyor. 

AM5 tasarımı önceki soket tasarımlarından farklı olarak işlemciye entegre pinler yerine (PGA), yuvaya entegre edilen pinler (LGA) kullanıyor. Intel de Pentium 4 işlemcilerden bu yana LGA soket tasarımlarına yer vermekteydi. 

Bununla birlikte AM5 soket tasarımının önemli bir farkı var. LGA soketi sadece anakarta tutturulmuş değil, ayrıca soket tutma mekanizmasına da 4 vida ile tutturulmuş. Böylece 4 ek yük noktası mekanik stresi dağıtarak kartın veya işlemcinin bükülmesinin önüne geçiyor. Intel tarafında LGA tasarımlarının bazı bükülme problemlerine neden olduğu daha önce gündeme gelmişti. 

AM5 soketi ayrıca AM4 soğutuculara da uyumlu olacak. Benzersiz şekle sahip entegre ısı dağıtıcı gibi bazı yeniliklerle AM4 işlemci paketinin boyutları ile AM5 işlemci paketlerinin boyutları aynı tutulmuş. Bu da diğer önemli bir gelişme olarak gösteriliyor. 
 

Bu haberi, mobil uygulamamızı kullanarak indirip,
istediğiniz zaman (çevrim dışı bile) okuyabilirsiniz:
DH Android Uygulamasını İndir DH iOS Uygulamasını İndir
Sorgu:

Editörün Seçtiği Sıcak Fırsatlar

Tavsiyelerimiz

Yeni Haber
şimdi
Geri Bildirim