Anlık Bildirim

AMD-GlobalFoundries ortaklığı zayıfladı: IO yongasında 7 nm’e geçilebilecek

AMD ve GlobalFoundries arasında imzalanan anlaşmada gidilen son değişiklik AMD’nin önünü açarken firmanın Global Foundries ile uzun yıllardır sürdürdüğü bağlarını zayıflatacak.

AMD-GlobalFoundries ortaklığı zayıfladı: IO yongasında 7 nm’e geçilebilecek Tam Boyutta Gör

Bir dönem AMD’nin üretim kolunun ayrılmasıyla kurulan ve ATIC tarafından yönetilen GlobalFoundries uzun yıllar firmanın yongalarını üretti.

14 nm’ye Samsung’un 14LPP teknolojisini lisanslayarak geçen GloFo 2017’ye kadar satışlarını arttırarak devam ettirmesine karşın yeni nodlara geçişin kaçınılmaz olduğu sektörde IBM’in 7 nm üretim teknolojisini ve geliştirme ekiplerini edinerek yola devam etmeye çalışmıştı.

Milyarlarca dolarlık yatırımın ve başarılı geçen ilk nesil 7 nm DUV adımının ardından artan EUV ekipman ihtiyacı ve 7 nm EUV sürecinde 10 milyar dolar üzeri yatırım maliyetinin yanı sıra uzun yıllardır kar edemeyen firma, sahibini daha fazla para kaybetmemeye yöneltmişti.

2018’de 7 nm sürecindeki tüm çalışmalarını sonlandırdığını açıklayan firma böylelikle TSMC ve Samsung’un ile içerisinde bulunduğu en yeni teknoloji sunma yarışından da çekilmişti.

GloFo’nun AMD ile ortaklığı ise Ryzen/EPYC işlemcilerle şimdiye kadar başarılı şekilde devam etti. 2019’da 2024’e kadar geçerli olacak anlaşmayı yenileyen ikiliden AMD, buna göre 12 nm’den sonraki nodlarda istediği döküm tesisiyle anlaşabilecekken GloFo 2021’e kadar AMD’ye belli bir üretim kapasitesini ayırmak zorundaydı. Tabi AMD de bunun karşılığında kullanmasa bile belli bir kapasite için ödeme yapmak zorundaydı.

AMD-GlobalFoundries ortaklığı zayıfladı: IO yongasında 7 nm’e geçilebilecek Tam Boyutta Gör

AMD-Global Foundries birlikteliği giderek zayıflıyor

Yeni anlaşmada Global Foundries anlaşmanın geriye kalan 3 yılında AMD’ye belli bir kapasite ayırmak zorunda ki AMD de karşılığında yine minimum zar satın alımı yapmak durumunda.

AMD-GlobalFoundries ortaklığı zayıfladı: IO yongasında 7 nm’e geçilebilecek

Yenilikse AMD’nin daha önce 12-14 nm zar siparişlerini New York’ta üretim yapan GloFo tesislerinden yapması gerekirken artık herhangi bir nod için herhangi bir üreticiyi tercih edebilecek olmasında.

 Bu da hali hazırda 14 nm sürecinin tercih edildiği IO yongası konusunda önem arz ediyor. EPYC işlemcilerinde IO yongasının özellikle de DDR5 ve PCIe Gen 5 ile birlikte artacak güç tüketimi 12 nm sürecine devam edilmesi durumunda ciddi bir sorun olma potansiyeli taşırken TSMC’nin 7 nm noduna geçilmesi bunu önleyebilir. Diğer taraftan EPYC Genoa işlemcilerinin temel alacağı Zen 4 çekirdeklerinin 5 nm bantlarından çıkması bekleniyor.

Kaynakça https://www.techpowerup.com/282208/amd-and-globalfoundries-wafer-supply-agreement-now-non-exclusive-paves-way-for-7nm-siod https://www.anandtech.com/show/16677/amd-and-globalfoundries-update-wafer-share-agreement-through-2024 https://www.anandtech.com/show/10631/amd-amends-globalfoundries-wafer-supply-agreement-through-2020 https://www.anandtech.com/show/13277/globalfoundries-stops-all-7nm-development/2 Bu haberi, mobil uygulamamızı kullanarak indirip,
istediğiniz zaman (çevrim dışı bile) okuyabilirsiniz:
DH Android Uygulamasını İndir DH iOS Uygulamasını İndir
Sorgu:

Editörün Seçtiği Sıcak Fırsatlar

Sıcak Fırsatlar Forumunda Tıklananlar

Tavsiyelerimiz

Yeni Haber
şimdi
Geri Bildirim