Anlık Bildirim

AMD Zen 4 mimarisi rekor DDR5 kapasitelerine ulaşacak

AMD Zen 4 mimarisi 12 adet DDR5 bellek kanalı ile geliyor. EPYC Genoa işlemcilerinde senaryoya göre 12TB seviyesine kadar bellek ve soket başına 460.8GB/s bant genişliği elde edilebilir. 

AMD Zen 4 Tam Boyutta Gör

AMD önümüzdeki yılı 6nm sürecindeki optimize edilmiş yonga tasarımları ile geçiştirmeyi planlarken asıl bomba yeni nesil mimariler ile patlayacak. Zen 4 mimarisi bellek tarafında önemli sıçramalar ile birlikte geliyor. 

Zen 4 neler sunacak?

5nm sürecinde tasarlanması beklenen Zen 4 mimarisi önemli performans sıçramalarının yanı sıra bellek tarafında da sürprizler getiriyor. EPYC işlemciler için yayınlanan hata düzeltme sürücü kodu EDAC önemli ipuçları verdi. 

Kodların içerisinde fark edilen satırlar EPYC Genoa kod adlı dördüncü nesil sunucu işlemcileri için kayıtlı DDR5 (RDIMM) ve yükü azaltılmış DDR5 (LRDIMM) modül destekleri getiriyor. Satırlarda soket başına 12 kontrolcü dikkat çekiyor. Mevcut EPYC işlemcilerde 8 kontrolcü yer almaktaydı. 

Böylece 12 adet 64-bit DDR5 bellek kanalı soket başına 460.8GB/s bant genişliğini mümkün kılıyor. Bu rakam mevcut bant genişliğine göre iki kata kadar daha fazla. Diğer taraftan yeni nesil DDR5 modülleri ile 6TB seviyesine kadar kapasite görebileceğiz. Eğer kanal başına 2 modül olursa bu rakam 12TB seviyesine kadar da çıkabilir. 

EPYC 7004 olarak isimlendirilecek olan EPYC Genoa işlemciler 3D yığın ön bellek teknolojisi de hesaba katıldığında mevcut işlemcilere göre tahminlerin ötesinde bellek iyileştirmeleri sunabilecek. Bu gelişmelerin son kullanıcı Zen 4 işlemcilere nasıl yansıyacağı merak konusu. 
 

Bu haberi, mobil uygulamamızı kullanarak indirip,
istediğiniz zaman (çevrim dışı bile) okuyabilirsiniz:
DH Android Uygulamasını İndir DH iOS Uygulamasını İndir
Sorgu:

Editörün Seçtiği Sıcak Fırsatlar

Sıcak Fırsatlar Forumunda Tıklananlar

Tavsiyelerimiz

Yeni Haber
şimdi
Geri Bildirim