Anlık Bildirim

Apple'a kötü haber: AB tek tip kablo standardı istiyor

Beklendiği gibi Avrupa Parlamentosu tek tip şarj kablosunun zorunlu olması için düğmeye bastı. Yaz aylarında çıkacak kanun sonrasında Apple cihazlarına USB Tip-C koymak zorunda kalabilir.

Apple'a kötü haber: AB tek tip kablo standardı istiyor Tam Boyutta Gör

Bugün mobil cihazlarda farklı kablo tipleri kullanılıyor. Android cihazlarda ağırlıklı olarak microUSB girişi var. USB Tip-C ise yine yaygın kullanımda. iOS tarafına geçtiğinizde ise Lightning kablou gerekiyor.

Avrupa tek tipe dönüyor

Farklı kablo tiplerinin olması bir cihazdan diğerine geçerken kablo atıklarının ortaya çıkmasına neden oluyor. Avrupa Birliği elektronik atıkların önünü kesmek için şarj kablolarının tek standart olması gerektiğini savunuyor. Hafta içerisinde parlamentoda bu gerekliliğin zorunluluk olması kararı çıktı.

Avrupa Parlamentosu tek tip şarj kablosu için kanun hazırlanması gerektiğini 40 red oyuna karşı 582 oy ile kabul etti. En geç Temmuz ayına kadar Avrupa Komisyonu'nun bir kanun taslağı hazırlaması gerekiyor. Standart tanımlaması yapılmamış ancak kaynaklar USB Tip-C olacağını belirtiyor.

Karar Apple için kötü haber. Firma tek tip şarj kablosu dayatmasının elektronik atıkları daha fazlalaştıracağını ve kullanıcı özgürlüğüne zarar vereceğini açıklamıştı. Ne var ki açıklamaları karşılık bulmadı. Kanunun yürürlüğe girdiği tarihten itibaren satışa çıkacak Apple ürünlerinde belirlenen standart olmak zorunda.

Parlamento ayrıca kablo ve adaptör atıklarının daha fazla geri dönüşüm yapılabilmesi için komisyonun çalışma yapmasını istiyor. Yine kablosuz şarj standartlarının elektronik atıkları azaltma yolunda faydasının olup olmadığı da araştırılacak. Yaz dönemi Avrupa'da oldukça sıcak geçeceğe benziyor.

Bu haberi, mobil uygulamamızı kullanarak indirip,
istediğiniz zaman (çevrim dışı bile) okuyabilirsiniz:
DH Android Uygulamasını İndir DH iOS Uygulamasını İndir
Önceki Haftalar
Tüm Zamanların En İyi Yorumcuları
ANLIK GÖRÜNTÜLEMELER
1 Kişi Okuyor (0 Üye, 1 Misafir) 1 Masaüstü

GENEL İSTATİSTİKLER
11936 kez okundu.
44 kişi, toplam 44 yorum yazdı.

HABERİN ETİKETLERİ
Apple, iphone usb-c ve
2 etiket daha ep usb-c eu sub-c
Sorgu:

Editörün Seçtiği Sıcak Fırsatlar

Tavsiyelerimiz

Yeni Haber
şimdi
Geri Bildirim