Anlık Bildirim

Araştırmaya göre iklim değişikliğiyle mücadele için fosil yakıtların yeraltında kalması gerekiyor

Yeni bir araştırmaya göre iklim değişiklikleri sebebiyle oluşan kötü sonuçlardan kaçınmak için mevcut petrol ve metan gazının %60’ı ve kalan kömür rezervlerinin %90’ının yeraltında kalması gerekiyor.

Nature dergisinde çarşamba günü yayınlanan yeni bir araştırma, küresel ısınmayı 1,5 °C ile sınırlandırmak ve iklim değişikliklerinin etkilerini minimuma indirmek için gerekli olan önlemleri ortaya çıkardı. Araştırmaya göre fosil yakıtların 2050 yılına kadar yer altında kalması gerekiyor.

Petrol rezervi Tam Boyutta Gör

Bilim insanları ayrıca, ısınmanın 1,5 °C’nin altında kalmadığı ve karbon emisyonlarının azalmadığı takdirde, sıcak hava dalgaları, seller ve kuraklıklar gibi felaketlerin daha da yaygınlaşacağı konusunda uyarılarda bulundu.

University College London’dan Dan Welsby ve bir araştırma ekibinin yürüttüğü çalışmada küresel ısınmanın 1,5 °C ile sınırlandırılması için yer altında bırakılması gereken fosil yakıt oranları hesaplandı. Sonuç olarak da petrol ve metan gazının %60’ının, kalan kömür rezervlerinin de %90’ının yeraltında kalması gerektiği bulundu.

Araştırma: Küresel Fosil yakıtların yer altında kalması gerekiyor Tam Boyutta Gör

“Yeni politikalar gerekiyor”

Fosil yakıtlar şu an küresel enerji tüketiminin %80’inden fazlasını oluşturuyor. Küresel ısınmanın 1,5 °C ile sınırlandırılması ve belirlenen hedeflere ulaşılması için de bu yakıtların üretiminin ve kullanımının önemli ölçüde azaltılması gerekiyor.

Ancak birçok araştırmacı hâlihazırdaki kullanım oranlarının belirlenen hedeflere ulaşmak için yeterli olmadığını vurguluyor. Bilim insanları, üreticileri yeni politikalar belirlemeye çağırıyor ve 2050’ye kadar bu yakıtların üretiminin ve kullanımının azaltılmak zorunda olduğunu belirtiyor.

Bu haberi, mobil uygulamamızı kullanarak indirip,
istediğiniz zaman (çevrim dışı bile) okuyabilirsiniz:
DH Android Uygulamasını İndir DH iOS Uygulamasını İndir
Sorgu:

Editörün Seçtiği Sıcak Fırsatlar

Sıcak Fırsatlar Forumunda Tıklananlar

Tavsiyelerimiz

Yeni Haber
şimdi
Geri Bildirim