Uluslararası astronomlardan oluşan bir grup bilim insanı, uzun süredir sürdürülen evrenin yaşını tekrar hesaplama çalışmasının sonuçlarını açıkladı. Kozmoloji ve Astropartikül Fiziği Dergisi'nde yayınlanan makaleye göre, evrenin yaşı yaklaşık 13,77 milyar olarak hesaplandı. Araştırmacılar, açıklanan bu rakamın 40 milyon daha az veya fazla olabileceğini söyledi.
2019'da ortaya çıkan çelişkiye son verildi
Astronomide aslında evrenin yaşıyla ilgili 13,7 milyar rakamı üzerinde uzun süredir bir fikir birliği vardı. Avrupa Uzay Ajansı'na ait Planck isimli uzay gözlemcisi, 2009-2013 yılları arasında tam dört yıl boyunca Big Bang kalıntılarını analiz ederek evrenin yaşını yaklaşık 13,79 milyar olarak tespit etmişti. Ancak ilginç bir şekilde geçtiğimiz 2019 yılında, farklı bir araştırma grubu, Planck ekibinin ulaştığı sonucun yanlış olduğunu iddia ederek evrenin sanılandan yüz milyonlarca yıl daha genç olduğunu hesapladıklarını söyledi. Haberimize konu olan bilim insanları ise şimdi yeni bir çalışma daha yapıp ortadaki çelişkiye bir son vermek istemiş.
Yeni çalışma için Şili'deki Atacama Kozmoloji Teleskobu'nun (ACT) yeteneklerinden faydalanan araştırma ekibi, Big Bang'ten kalma, evrenin en eski ışıklarını analiz ederek 13,77 milyar yıl sonucuna ulaşmış. Konuyla ilgili bazı açıklamalar yapan çalışmanın ortak-yazarı Simone Aiola,"Planck ve ACT'nin anlaşabileceği bir sonuca ulaşmış olduk. İki araştırmanın da benzer sonuçlar vermesi, bu zor ölçümlerin güvenilir olduğu gerçeğini yansıtıyor." ifadelerini kullandı.
Araştırmacıların yaptığı hesaplamalar ayrıca evrenin yaşıyla birlikte evrenin genişleme hızını da (Hubble sabiti) ortaya çıkarmış oldu. ACT'nin verilerine göre Hubble sabiti megaparsek başına saniyede 67,6 kilometre olarak hesaplandı. Yani Dünya'dan 1 megaparsek (3,26 milyon ışık yılı) uzaklıktaki bir cisim Dünya'dan saniyede 67,6 kilometre hızla uzaklaşıyor. ACT'nin ulaştığı yeni sonuç, daha önce Planck uydusu tarafından hesaplanan megaparsek başına saniyede 67,4 kilometre sonucuna oldukça yakın.
Journal of Cosmology and Astroparticle Physics'te yayınlanan makaleye buradan ulaşabilirsiniz.
Bu haberi, mobil uygulamamızı kullanarak indirip,istediğiniz zaman (çevrim dışı bile) okuyabilirsiniz:
Xiami ne kadar para verdiyse artık. Uzun süre kaldı reklam diyen mesajlarımızı silmişler. Mesajlarımı sildim bunuda siz silin.
çöp
türkiyede satılmıyor mu daha?
@ccguven evine giren surilere yemek olmuş ilk işleri yemek değilmiş...
Yine mi piramit ( sürekli gördüğüm masonik sembolleri vurguluyorum, istatistikleri bilelim, yerlileriyle iş yapmayalım )
Yurtdışı fiyatı bile 9k olunca insanın hevesi kaçıyor
Benim oğlana alayım bi tane
Efsane Türkiye’ye gelse alırım..
O ışık efektleri sadece yanlarda değil üstte de olmalıydı. Böylece tabancayı kullanan, kafasını yana eğmek zorunda kalıp, fıtık olmaz.
Mukemmel bir silah acaba ne kadar hızlı atıyor. [resim] [resim]
Fiyat makul olsa efsane olur gerçekten ya.
Vay bee, bu cihaz xiaomi çıktı ben de diyordum kim üretmiş..
hocam 4x daha iyi direk hs attirir
Über
Evet ama 6x scop daha iyi gider buna daha uzaktaki hedefler için. Gerektiğinde 3x'e de çekebilirsin falan :D
Muskun alev tabancası vs bu
Yakında su atan F18 falanda yaparlar :)
Hazneye kezzaplı su doldurup nişan almak yapmayın böyle şeyler yahu...
Xiaomi kendini çok geliştirdi artık her alanda kaliteli işler yapıyorlar.
fışkırttığı su mermi gibi isabetli gitmeyeceği için gereksiz diye düşünmüş olabilirler.