Anlık Bildirim

ATi R800; Çift GPU'lu ve DirectX 11 destekli yeni ekran kartı doğrulandı

AMD-ATi'nin yol haritasındaki çift grafik işlemcili yeni ekran kartı (R800) doğrulandı. 2x RV870 GPU'sundan güç alacak ATi R800 sene sonunda geliyor!

Endüstrinin 40nm üretim teknolojisiyle hazırlanan ilk ekran kartını kullanıma sunarak dikkatleri üzerine çeken AMD-ATi, kapalı kapılar ardında yeni nesil grafik işlemci mimarisi için çalışmalarını sürdürüyor. Daha önceki haberlerimizde de belirttiğimiz üzere firma, yılın ikinci yarısında duyurulması planlanan RV870 kod adlı yeni grafik işlem birimi üzerindeki çalışmalarına ara vermeden devam ediyor. 40nm üretim teknolojisiyle hazırlanan ve DirectX 11 desteği sunması beklenen RV870 GPU'su ile Radeon HD 4800 serisinin elde ettiği başarıyı geliştirmeyi ve pazar payını arttırmayı hedefleyen firma, rakibi Nvidia'ya karşı takip ettiği stratejiyi Radeon HD 5000 serisi ile de bir kez daha tekrarlayacak gibi görünüyor.

AMD çatısı altına girdikten sonra GPU geliştirme stratejisinde değişikliğe giderek yüksek performanslı ekran kartlarında yüksek güç tüketimine sahip transistör canavarı iri GPU'lar hazırlamak yerine, orta segment için liderliğe oynayabilecek, yeni nesil teknolojilerle donatılmış GPU'lar geliştirerek performans liderliği içinde tek bir kart üzerinde aynı GPU'nun çiftini kullanma yoluna giden ATi bu konudaki ilk girişimini R680 kod adını taşıyan Radeon HD 3870 X2 ile gerçekleştirmiş ancak hedeflediği başarıya ulaşamamıştı. Firmanın bu konudaki asıl hamlesi ise RV770 ile olmuş ve hazırlanan Radeon HD 4850 & 4870 modelleriyle fiyat/performans noktasında rekabetçi çözümlere imza atan firma asıl sürprizini ise sona saklamıştı.

ATi R800; Çift GPU'lu yeni model doğrulandı

AMD-ATi'nin çift grafik işlemcili yeni ekran kartı R800 olacak ve sene sonuna doğru gelecek!

Özellikle Radeon HD 4850 modelinin lanse edildiği dönem için 199$ seviyesinde sergilediği performans, Radeon HD 4870 modelinin ise GDDR5 bellek teknolojisi gibi ilklere sahip olması üstelik her iki ekran kartının da TeraFLOP seviyesinde yüksek işlem gücü sunabilmesi gibi detaylarla başarı kazanan ve yüksek satış rakamlarına ulaşan AMD-ATi, Ağustos ayında duyurduğu çift RV770 GPU'lu Radeon HD 4870 X2 modeliyle aylar sona yeniden performans liderliğini ele alarak yaklaşık 5 ay boyunca liderliği kimselere bırakmamış, Nvidia ise geçtiğimiz Ocak ayında duyurduğu GeForce GTX 295 modelini pazara sunarak rakibine yanıt vermişti. Şimdi gözler yılın ikinci yarısında başlaması beklenen yeni düello'da!

Radeon HD 4890 modelinin hız aşırtmalı versiyonları ile yine endüstride ilk defa 1GHz'de çalışan ekran kartını pazara sunan AMD-ATi'nin çift grafik işlemcili yeni bir ekran kartı üzerinde çalıştığı teyit edildi. R700 kod adını taşıyan Radeon HD 4870 X2 modelinden sonra firmanın çift grafik işlemcili yeni performans cananarı R800 olacak. Pazara Radeon HD 5870 X2 adı altında giriş yapması her ne kadar henüz doğrulanmış olmasa bile kuvvetle muhtemel görünen yeni modele, hazırlık çalışmaları devam eden 40nm RV870 GPU'sunun çifti güç verecek. Tek PCB'li tasarıma sahip olması ve yüksek frekansta çalışan yeni nesil GDDR5 bellekler kullanması beklenen ekran kartı, AMD-ATi'nin yeni amiral gemisi olacak.

ATi R800; Çift GPU'lu yeni model doğrulandı

AMD-ATi R800'de 40nm üretim teknolojisiyle, hazırlanan DirectX 11 destekli RV870 GPU'sunun çifti yer alacak!

Peki yılın ikinci yarısında bizleri neler bekliyor? Her ne kadar henüz AMD-ATi ve Nvidia cephesinden çalışmaları süren yeni GPU mimarileriyle ilgili herhangi bir somut açıklama yapılmış olmasa da RV770 vs. GT200 rekabetinin bir benzerinin RV870 ve GT300 için de söz konusu olabileceği söyleniyor. Yani Nvidia'nın 512x paralel işlem birimine, 512-bit bellek veri yolu desteğine ve GDDR5 belleklerle 250GB/sn'lik bellek bant genişliğine sahip olacağı iddia edilen MIMD tabanlı GT300 GPU'sunun GT200 gibi en hızlı ama aynı zamanda en yüksek maliyetli GPU olabileceği, RV870'in ise fiyat/performans başarımıyla öne çıkacağı, çift GPU'lu R800'ün ise GT300'e karşı liderlik için mücadele edeceği iddia ediliyor.

Henüz detaylar netleşmiş olmasa bile görünen o ki AMD-ATi, çift grafik işlemcili ekran kartı stratejisini R8xx jenerasyonuyla da sürdürecek. RV870 GPU'sunun çiftine yer verilecek R800 kod adlı modele karşı Nvidia'nın ise GT300'ün çiftini temel alacak herhangi bir model girişimi olur mu bilinmez ama her iki ekran kartı üreticisinin planlarını bozacak bir üçüncü oyuncu olarak Larrabee kod adlı yeni nesil GPU mimarisi ile Intel'in endüstriyi nasıl etkileyeceği ise cevabı merakla beklenen bir diğer önemli soru olarak dikkat çekiyor.

Bu haberi, mobil uygulamamızı kullanarak indirip,
istediğiniz zaman (çevrim dışı bile) okuyabilirsiniz:
DH Android Uygulamasını İndir DH iOS Uygulamasını İndir
Önceki Haftalar
Tüm Zamanların En İyi Yorumcuları
ANLIK GÖRÜNTÜLEMELER
1 Kişi Okuyor (0 Üye, 1 Misafir) 1 Masaüstü

GENEL İSTATİSTİKLER
8189 kez okundu.
24 kişi, toplam 25 yorum yazdı.

HABERİN ETİKETLERİ
amd
Sorgu:

Editörün Seçtiği Sıcak Fırsatlar

Sıcak Fırsatlar Forumunda Tıklananlar

Tavsiyelerimiz

Yeni Haber
şimdi
Geri Bildirim