Anlık Bildirim

Çimentosuz beton negatif karbon emisyonu yapıyor

Dünyada sudan sonra en çok kullanılan madde olan betonun ana karbon emisyonu yayan çimentonun nihayet CO2 yaymayan versiyonu geliyor.                                     

Dünyada sudan sonra en çok kullanılan madde olan betonun üretimi esnasında yüksek miktarda karbon emisyonu yayılıyor. Çimentonun CO2 yaymayan versiyonu geliyor.

Dünyadaki karbon emisyonun %8’i beton üretimi esnasında çıkıyor. Yakın zamana kadar bu soruna bir çözüm bulabilmiş değildik. Zira çimento üretimi için çok yüksek ısı kaynağı gerekiyor ve kimyasal reaksiyon olarak CO2 salınıyor. Kimyasal reaksiyon, emisyonun %60’nı oluşturuyor.

Çimentosuz beton negatif karbon emisyonu yapıyor Tam Boyutta Gör

Dolayısıyla tüm ısıyı yenilenebilir enerjiden elde etsek bile %60'lık emisyon salınımı devam ediyor. Doğal olarak bu durumun farkında olan bir bilim ekibi 2010 yılından beri 2000’in üzerinde reaksiyonu deneyip benzer bir beton elde etmeye çalıştı. Sonuçta beton mikserinden aynı beton gibi akışkan bir şekilde dökülebilen, yarım saatte donan ve %25 daha yüksek basınca dayanıklı bir beton üretmeyi başardı.

Çimentosuz beton negatif karbon emisyonu yapıyor

Bir sonraki versiyon ise zaman içersinde betonun havadan karbondioksit emerek hapsetmesi olacak. Üstelik bu oluşacak ekstra reaksiyon onu daha dayanıklı yapacak. Bu durumda devasa beton dökme işi, devasa bir karbondioksit emisyonu kaynağından karbondioksit emici hale gelecek.

Firma ilk defa geçtiğimiz yaz 60 ton betonu eski bir binanın yenilenmesi sırasında temele ve perde duvarlara döktü. İşlem tamamen normal şekilde yürüdü sadece çimento yerine C-Crete’in hazırladığı bağlayıcı madde kullanıldı.

Bu haberi, mobil uygulamamızı kullanarak indirip,
istediğiniz zaman (çevrim dışı bile) okuyabilirsiniz:
DH Android Uygulamasını İndir DH iOS Uygulamasını İndir
Önceki Haftalar
Tüm Zamanların En İyi Yorumcuları
ANLIK GÖRÜNTÜLEMELER
1 Kişi Okuyor (0 Üye, 1 Misafir) 1 Masaüstü

GENEL İSTATİSTİKLER
51067 kez okundu.
3 kişi, toplam 10 yorum yazdı.

HABERİN ETİKETLERİ
karbon emisyonu, Teknoloji Haberleri ve Popüler Bilim
Sorgu:

Editörün Seçtiği Sıcak Fırsatlar

Sıcak Fırsatlar Forumunda Tıklananlar

Tavsiyelerimiz

Yeni Haber
şimdi
Geri Bildirim