Anlık Bildirim

Çin, Ay'a çarpacak roketin kendilerine ait olmadığını söyledi

4 Mart'ta Ay'a çarpacak roketin kime ait olduğu konusundaki düşünceler nihayete ermiyor. Son olarak Çin iddiaları vardı ancak bir sözcü açıklama yaparak iddiaların yanlış olduğunu belirtti.

Çin, Ay'a çarpacak roketin kendilerine ait olmadığını söyledi

Yaklaşık 1 aydır, 4 Mart'ta Ay'a bir roket parçasının çarpacağını biliyoruz. Tarih konusunda herkes hemfikir olsa da çarpacak olan roket parçasının kime ait olduğu sürekli tartışma konusu oluyor. Son iddiaların muhatabı olan Çin'den bir yanıt geldi ve mevcut iddialar yalanlandı.

Ay'a çarpacak roket parçası kime ait?

Gök bilimci Bill Gray, Ocak ayının sonlarında bir blog gönderisi yayınlamış ve yaptığı incelemeler sonucunda 2015 yılında fırlatılan SpaceX'in Falcon 9 roketinin ikinci aşamasının 4 Mart tarihinde Ay'a çarpacağını duyurmuştu. Bu gönderinin ardından Kaliforniya'daki Jet Propulsion Laboratory'den bir araştırmacı Gray'e bir e-posta göndererek bahsedilen roketle SpaceX'e ait roketin yörüngelerinin eşleşmediğini belirtmişti. Sonrasında Gray, bir düzeltme metni yayınlayarak araştırmacıyı doğrulamış en olası adayın Çin'in Long March 3C roketinin üst aşaması olduğunu söylemişti.

Bu iddiaların ardından Çin Dışişleri Bakanlığı sözcüsü Wang Wenbin, bahsedilen roket aşamasının Dünya atmosferinde tamamen yandığını söyleyerek iddiaların yanlış olduğunu belirtti. Gray, bu açıklamanın ardından bir başka gönderi yayınladı ve Wenbin'in 2014 yılında başlatılan Chang'e 5-T1 göreviyle Kasım 2020'de başlatılan Chang'e 5 görevini karıştırdığını söylediği yeni bir iddiada bulundu.

Sonuç olarak baktığımızda Ay'a çarpacak olan roket parçasını resmi olarak kendilerine ait olduğunu belirten kimse yok ancak bu durum herkesin kabul ettiği bir roket parçasının 4 Mart'ta Ay'a çarpacağı gerçeğini değiştirmiyor.

Bu haberi, mobil uygulamamızı kullanarak indirip,
istediğiniz zaman (çevrim dışı bile) okuyabilirsiniz:
DH Android Uygulamasını İndir DH iOS Uygulamasını İndir
Sorgu:

Editörün Seçtiği Sıcak Fırsatlar

Sıcak Fırsatlar Forumunda Tıklananlar

Tavsiyelerimiz

Yeni Haber
şimdi
Geri Bildirim