Anlık Bildirim

Bitkilere hareket özgürlüğü sağlayan robot: Hexa

Çinli Vincross şirketi tarafından geliştirilen Hexa isimli robot, üzerinde taşıdığı bitkiyi güneşli alanlara götürebiliyor, suya ihtiyaç duyduğunda sahibini uyarabiliyor.
Bitkiler fototoropizm olarak bilinen ışığa doğru büyüme hareketi sergilese de insanlar ya da diğer canlılar gibi hareketli değiller. Bu durum bitkilerin güneş ışığına veya suya olan ihtiyacının kolay kolay fark edilmemesine neden oluyor. Bu problemin önüne geçmek ve bitkileri ''daha sosyal'' bir canlı haline getirmek isteyen Çinli Vincross şirketi, Hexa isimli robotuyla bitkileri bir araya getirdi. Altı ayaklı robot Hexa ile bitkiler güneşli bölgelere gidebiliyor, su ihtiyacı duyduğunda sahibini uyarabiliyor.


Bitkileri daha özgür hale getirecek 

Vincross şirketinin kurucusu Tianqi Sun, güneş ışığına ulaşamadığı için ölen bir ayçiçeği gördüğünü ve o gün Hexa gibi bir robot geliştirmeye karar verdiğini söylüyor. Pek çok canlının aksine bitkilerin neredeyse ''ebediyen pasif'' ve tüm canlılar arasında en az özgürlüğe sahip canlı türü olduğunu belirten Sun, nasıl ki insanlar teknolojiden faydalanıp tren ve bisiklet gibi hareketliliği artıran araçlar kullanıyorsa bitkiler için de teknolojiden faydalanılarak yardımcı araçlar geliştirilebileceğine inanıyor. 


Sahip olduğu kameralar vasıtasıyla güneşli bölgeyi belirleyen ve oraya doğru hareket eden Hexa bitkinin güneş ve su ihtiyacı karşılandığında dans ederek memnuniyetini gösteriyor. Uzun süre güneş ışığı altında kaldığında yeniden gölge bir bölgeye yönelen Hexa, bitki suya ihtiyaç duyduğunda ise huysuzlanarak sahibini uyarabiliyor. Hexa'nın asıl amacı bitkilere hareket özgürlüğü sağlamak olsa da kullanıcıların dokunması halinde onlarla oyun da oynayabiliyor. 

Bu haberi, mobil uygulamamızı kullanarak indirip,
istediğiniz zaman (çevrim dışı bile) okuyabilirsiniz:
DH Android Uygulamasını İndir DH iOS Uygulamasını İndir
Sorgu:

Editörün Seçtiği Sıcak Fırsatlar

Sıcak Fırsatlar Forumunda Tıklananlar

Tavsiyelerimiz

Yeni Haber
şimdi
Geri Bildirim