Anlık Bildirim

Google, Çin'e özel ''sansürlü arama motoru'' geliştiriyor

2010 yılından beri arama motoru olarak Çin'de faaliyet gösteremeyen Google, sansürlü bir arama motoru ile dünyanın en büyük pazarına yeniden dönüş yapabilir.

Google, Çin'e özel ''sansürlü arama motoru'' geliştiriyor Tam Boyutta Gör
 

İnternette sansür uygulamasının en şiddetli bir şekilde hissedildiği ülkelerin başında gelen Çin'de, Great Firewall adı verilen sansür kalkanı Facebook, Twitter ve Instagram gibi sosyal mecraların yanı sıra arama motoru olan Google'ı da kapsıyor. 2006-2010 yıllarında Çin'de özel bir arama motorunu kullanıma sunan Google, 2010 yılında Çin hükümetinin internetteki konuşmaları daha da sınırlandırması üzerine Çin pazarından çekilmek zorunda kalmıştı. Son iddialara ise Google'ın bu kez sansürlü bir arama motoru ile Çin pazarında tekrar faaliyet gösterebileceği yönünde.


Otomatik olarak filtreleyecek 

ABD'li yayın organı The Intercept tarafından ortaya atılan iddiaya göre Google, 2017 baharından bu yana Dragonfly kod adlı bir proje üzerinde çalışıyor. Bu proje kapsamında Çin'de kullanılmak üzere bir arama motoru geliştiren şirket; insan hakları, demokrasi, din ve protesto gibi kavramları konu alan web sitelerini ve arama sonuçlarını otomatik olarak filtrelemeyi hedefliyor. Google'ın CEO'su Sundar Pichai ile Çin hükümetinden üst düzey yetkili isimler arasınd ayapılan görüşmelerin temelinde de Dragonfly projesi olduğu iddia ediliyor.


Konuya yakın kişilerin yaptığı açıklamalara göre Dragonfly projesi şu an için sadece Android işletim sisteminde bir mobil uygulamada çalışacak şekilde hazırlanmış durumda. İsmi gizli tutulan kaynaklar, Çin hükümetinin projeyi onaylaması halinde sansürlü arama motorunun önümüzdeki altı ila dokuz ay içinde kullanıma sunulabileceğini belirtiyor. 


Tabi Google'ın 2010 yılında Çin pazarında çekilmek zorunda kalmasının asıl nedeninin şirkete yönelik tepkiler olduğunu göz önünde bulundurursak Dragonfly projesini hayata geçirmenin Google için pek de kolay olmadığını söyleyebiliriz. 2006-2010 yıllarında Çin'de sunduğu kısıtlanmış arama motoru ile ABD'de tepki çeken Google, 2010 yılında yeni politikalara uygun bir arama motoru geliştirmeyi düşünse de artan tepkiler karşısında bu kararından vazgeçmiş ve yüz milyonlarca kullanıcının bulunduğu dev pazardan çekilmişti. Aynı dönemde ABD Temsilciler Meclisi Üyesi Chris Smith, Google'ın ''kötü olma'' politikasından ayrıldığını ve şeytanın ortağ haline geldiğini ifade etmişti.


Şirket gelirleri için oldukça önemli 

Aradan geçen 8 yıl içinde giderek büyüyen Çin pazarı şu anda 750 milyon internet kullanıcısına ev sahipliği yapıyor. Bu sayı halen arama motoru üzerinden elde edilen reklam gelirleri, en büyük gelir kaynağı olan Google için oldukça önemli. Yine de Google Çin pazarına girse bile Baidu ile rekabet etmek zorunda kalacak. Halihazırda Çin'in en büyük arama motoru olan Baidu; din, polis şiddeti, konuşma özgürlüğü ve demokrasi gibi konulara ilişkin arama sonuçlarını büyük ölçüde filtrelerken 1989 Tiananmen Meydanı protestoları ve Tayvan'ın bağımsızlığı gibi konulardaki arama sonuçlarının ise tamamını kaldırıyor. 

Bu haberi, mobil uygulamamızı kullanarak indirip,
istediğiniz zaman (çevrim dışı bile) okuyabilirsiniz:
DH Android Uygulamasını İndir DH iOS Uygulamasını İndir
Sorgu:

Editörün Seçtiği Sıcak Fırsatlar

Sıcak Fırsatlar Forumunda Tıklananlar

Tavsiyelerimiz

Yeni Haber
şimdi
Geri Bildirim