Anlık Bildirim

Turkcell Zeka Küpü’nün yeni durağı Aydın

Turkcell’in “Zeka Küpü” projesinin yeni durağı Aydın oldu. Zeka Küpü ile Anadolu’nun Einstein’larının keşfedilmesi ve teknolojik dünyanın mucidi olabilecek gençlerin eğitilmesi hedefleniyor.

Turkcell Zeka Küpü’nün yeni durağı Aydın Tam Boyutta Gör

Çocukların teknoloji ile çağı yakalaması, var olan potansiyeline katkı sağlanması ve özel yetenekli çocukların doğru bir şekilde eğitilmesi amacıyla yürütülen Turkcell Zeka Küpü’nün yeni durağı Aydın oldu. Milli Eğitim Bakanlığı himayesinde başlatılan BİLSEM (Bilim ve Sanat Merkezleri) bünyesinde Aydın’da Zeka Küpü teknoloji laboratuvarı açıldı.

Turkcell, BİLSEM’lerde okuyan öğrencilere teknolojik ekipman ve eğitim desteği veriyor. Zeka Küpü laboratuvarlarında okuyan öğrencilere dizüstü bilgisayar (her öğrenciye birer adet), Arduino, elektronik set, sensör kitleri, 3D yazıcı ve pek çok imkan sunuluyor. Bu ekipmanlar ile özgün projeler oluşturulması için eğitmenler tarafından kodlama ve tasarım eğitimi veriliyor.


Bugüne kadar toplam 19 ilde 22 adet Turkcell Zeka Küpü laboratuvarı bulunuyor. Turkcell, bu hizmeti tüm şehirlere götürmeyi istiyor. Zeka Küpü” projesiyle ilgili Aydın’da konuşan Turkcell Yönetim Kurulu Üyesi Atilla Koç bu yılın sonunda 30 bin öğrenciye ulaşmayı hedeflediklerini ifade etti.

Uzay, akıllı ev, bulut teknolojilerine yönelik eğitimler

2018 yılı itibariyle Zeka Küpü projesinin 6 farklı alanda büyümesini planladıklarının da müjdesini veren Koç, “Bu yıl itibariyle içerik olarak da zenginleştirmeyi planladığımız sınıflarımızda sadece genel amaçlı teknoloji sınıflarını değil; uzay, akıllı ev ve bulut teknolojilerine yönelikzenginleştirilmiş eğitimler ile daha üst seviyede fayda sağlamayı amaçlıyoruz” diye ekledi.

Geleceğin en değerli kaynağı veri olacak. Günümüzde teknolojiden bağımsız bir eğitim düşünülemez.  Yeni dünyaya ayak uydurabilmemiz ve ilerleyen yıllarda teknolojiye yön veren ülkelerden birisi olabilmemiz için çocuklara bu tarz eğitimler verilmeli ve ilgi alanlarını doğru bir şekilde belirlemeliyiz.

Alkol ölçer araba, otonom robot, işitme engelliler için kapı zili ve daha fazlası

Aydın Zeka Küpü’nde öğrenciler tarafından oluşturulan projeleri kendi ağızlarından duyma ve görme şansımız oldu. Öğrenciler tarafından oluşturulan bazı projeler şunlar:

Madenciler İçin Akıllı Şapka: Madenciliğin yoğun olarak yapıldığı Aydın’da madende çalışan işçilerin korunması amacıyla tasarlanan “Akıllı Şapka” projesinde, üzerindeki gaz ve ısı sensörleri yardımıyla ortamda bulunan metan gazı yoğunluğu ve ısı durumunu ölçüyor. LED ve Buzzer Sensörü yardımıyla şapkayı takan madenciye uyarı verilerek, maden kaza ve ölümlerinin önüne geçilmesi hedefleniyor.

İşitme engelliler için kapı zili: Projede dışarıdan gelen kişi zili çaldığında hem ortamda ışık yanıyor hem de tavana asılan pervane yardımıyla oluşan serinlikten işitme engelli vatandaş kapının çaldığını anlayor.

Enerji tasarruflu çalışma lambası: Evlerdeki elektrik tasarrufu sağlanması amacıyla geliştirilen projede, çalışma/okuma masaları kullanıcının sandalyesine oturmasıyla birlikte artan basınç farkından dolayı yanması sağlanıyor. Kullanıcı sandalyeden ayrıldığı zaman, sensörün ölçtüğü basıncın azalmasından dolayı lamba otomatik olarak sönüyor.

Robabil (Makeblock Robot): Bu projede amaç öğrencilerin tasarladığı ve kodladığı bir robotu (ROBABİL) STEM kapsamında inşa etmeleri… ROBABİL her türlü engebeli arazide sorunsuz ilerleyecek, arama-kurtarma faaliyetlerinde ve tehlikeli görevlerde kullanılabilecek şekilde geliştirilecek.


İnteraktif Hücre Modeli: Proje kapsamında öğrenciler, bitki hücresinin temel kısımlarını ve sitoplazmada bulunan organelleri kendi belirledikleri malzemelerle tasarlayacak. Tasarım aşaması sonrasında öğrenciler Makey Makey kitini kullanarak ve kod yazarak kendi hücre modellerini ortaya çıkaracak.


Alkol ölçer araba: Aracın içinde alkol değerini okuyan sensör aracılığıyla sürücünün alkol seviyesi belirleniyor ve eğer sürücü, limitlerin üzerinde alkol almışsa araç hiçbir şekilde hareket etmiyor.

İnteraktif Müzik Aleti: Bu projede STEAM (Bilim, Teknoloji, Mühendislik, Sanat, Matematik) kapsamında Makey Makey Kiti ve Scratch yazılımı kullanılarak müzik aleti tasarımı yapılor. Farklı olan tarafı ise tuşlar yerine meyvelerin kullanılması. Kullanıcı 8 farklı meyveye dokunarak tüm notalarını çıkarabiliyor.


Hava Durumu İstasyonu: Geliştirilecek projeyle hava kalite kontrolü ile ilgili bilgiler toplanabilecek (Sıcaklık, Nem, Karbondioksit Oranı vb.) ani değişim ya da tehlikeli değerlere ulaşılması durumunda gerekli tedbirler alınabilecek. Bu değerler kullanıcıya sistem üzerindeki LCD ekran ile gösteriliyor ve kritik durumlarda sesli ikaz veriyor.


Lazer Güvenlik Sistemi: Projede lazer ile bir güvenlik sistemi geliştirilecek. Bu sistem ile belirli bir bölgeyi çepeçevre koruma altında tutmak mümkün olacak. Lazer ışını kesildiği an, izinsiz girişlere karşı sistemin sesli uyarı verme özelliği bulunacak.

Otto Robot: Eğlenceli dans figürleri yapabilen Otto Robot, servo motorlar yardımıyla hareket edebilen, kodlanabilen ve 3B yazıcıdan çıkarabilen malzemelerle hazırlanan eğlenceli bir robottur.


Bu haberi, mobil uygulamamızı kullanarak indirip,
istediğiniz zaman (çevrim dışı bile) okuyabilirsiniz:
DH Android Uygulamasını İndir DH iOS Uygulamasını İndir
Sorgu:

Editörün Seçtiği Sıcak Fırsatlar

Sıcak Fırsatlar Forumunda Tıklananlar

Tavsiyelerimiz

Yeni Haber
şimdi
Geri Bildirim