Anlık Bildirim

Uluslararası Af Örgütü: Twitter kadınların insan haklarını ihlal ediyor

İnsan hakları üzerine yoğunlaşan sivil toplum örgütü olan Uluslararası Af Örgütü'ne göre Twitter'daki kadın kullanıcıların insan hakları şirketin başarısız uygulamalarıyla ihlal ediliyor.

Uluslararası Af Örgütü: Twitter kadınların insan haklarını ihlal ediyor Tam Boyutta Gör
 

Twitter, geçtiğimiz yıl içinde şirket politikalarını yenileyerek nefret söylemi ve cinsel taciz içeren ifadelere karşı daha kararlı bir tutum sergileyeceğini ilan etmişti. İnsan hakları üzerine çalışmalar yürüten Uluslararası Af Örgütü ise Twitter'ın bu hamlelerinin henüz hedeflenen sonuca ulaşmadığını düşünüyor. Son raporunda, Twitter'da kadınlara yönelik cinsel taciz ve nefret söylemlerini ele alan sivil toplum kuruluşuna göre şirket kadınlara yönelik ifadelere yeterli müdahalede bulunmayarak platformdaki kadın kullanıcıların insan haklarını ihlal ediyor.


Kadınlar çoğu kez sessiz kalıyor 

Sıradan kullanıcılar, politikacılar, gazeteciler, aktivistler, blog yazarları, komedyenler ve oyun geliştiricilerinden oluşan ABD ve İngiltere'den toplam 82 kadınla görüşen Uluslararası Af Örgütü, Twitter'ın; kadınlara yönelik şiddet ve taciz raporlarını şeffaf bir şekilde soruşturmadığını ve dahası bu raporlara cevap bile vermeyerek kadınların haklarına saygı göstermediğini iddia ediyor. Sosyal medyanın kadın kullanıcılar için adeta zehirli olduğunu belirten örgüt, Twitter'ın bu kayıtsızlığı nedeniyle kadınların kendilerini sansürlediğini belirtiyor. Örgüte göre ayrıca kadın kullanıcılar tecavüz ve ölüm tehditleri de dahil olmak üzere, taciz edici mesajlar alma korkusu yüzünden çoğu kez sessiz kalıyor ya da herhangi bir şey paylaşmadan önce beş altı kez düşünmek zorunda kalıyor.


Örgütün teknoloji ve insan hakları araştırmacısı Azmina Dhrodia, Twitter'ı geçtiğimiz yıl değiştirdiği şirket politikalarını şeffaf ve tutarlı bir şekilde uygulamaya zorlamak için Twitter'ın kadınlara yönelik istismar sorununu bir insan hakları sorunu olarak ele aldıklarını açıkladı. Örgütün hazırladığı raporda da Twitter'ın bir şirket olarak bütün insan haklarına saygı gösterme ve bu hakların kötüye kullanılmasına engel olmak için özel bir sorumluluğa sahip olduğu belirtiliyor. Twitter'ın operasyonlarıyla bağlantılı insan hakları ihlallerini tespit etmek, önlemek ve ele almak için harekete geçmesini isteyen örgüt, kullanıcılar hakları üzerindeki olumsuz etkileri hafifletmenin şirket için bir yükümlülük olduğunu vurguluyor. 

Bu haberi, mobil uygulamamızı kullanarak indirip,
istediğiniz zaman (çevrim dışı bile) okuyabilirsiniz:
DH Android Uygulamasını İndir DH iOS Uygulamasını İndir
Sorgu:

Tavsiyelerimiz

Yeni Haber
şimdi
Geri Bildirim