Anlık Bildirim

Facebook 5 gün içinde 50 milyar dolar kaybetti

Geçtiğimiz hafta internet dünyasının en büyük veri ihlallerinden birine konu olduğu ortaya çıkan Facebook'un piyasa değerinde çok kısa sürede ciddi bir düşüş meydana geldi.

Facebook 5 gün içinde 50 milyar dolar kaybetti Tam Boyutta Gör
 

Geçtiğimiz hafta cuma günü, İngiltere merkezli veri analiz şirketi Cambridge Analytica şirketinden veri analisti Christopher Wylie, 2015 yılında Facebook'taki 50 milyon kullanıcının verilerini, kullanıcılardan izinsiz kullandıklarını açıklamıştı. Wylie'nin, Facebook'un bu olaydan haberdar olduğunu ancak bu konuyu kimseyle paylaşmadığını da vurgulamasıyla birlikte gözler şirkete çevrilirken Facebook bir anda veri ihlalinin baş sorumlusu haline gelmişti. Kullanıcıların verilerini paylaşan ve bu konuda kullanıcılara bildirimde bulunmayan Facebook'un yakın tarihte ciddi bir hukuki süreçle karşılaşması bekleniyor ancak bütün bu olaylar şirketi şimdiden ekonomik olarak etkilemiş durumda.


50 milyar dolarlık kayıp 

Veri ihlalinin duyurulduğu cuma günü Facebook'un hisse değeri 185$, piyasa değeri ise 538 milyar dolar civarındaydı. Borsaların kapanmasından sonra ortaya çıkan haberlerin şirkete olan asıl etkisi pazartesi günü borsaların çalışmaya başlamasıyla kendisini gösterdi. Pazartesi günü hisse değeri 176$'a gerileyen şirketteki düşüş bununla da sınırlı kalmadı ve dün Facebook'un hisse değeri 163$'ı gördü. Bu yüzde 10'luk düşüş şirket tarihinde, 48 saat içinde meydana gelen en büyük değer kaybını oluşturuyor. Hisselerin değer kaybetmesiyle birlikte şirketin piyasa değeri de 488 milyar dolara geriledi ve şirket 5 gün içinde 50 milyar dolar kaybetmiş oldu.


 

Tabi bu değer kaybı şirketi etkilediği kadar Facebook hisselerini elinde tutan yatırımcıları da etkiledi. Facebook'un şirket politikaları hakkında ''yanlış ve yanıltıcı ifadelerde bulunduğunu'' belirten ve şirket 50 milyon kullanıcıya ait veriyi ihlal ettiğini dile getiren bir grup yatırımcı Facebook'a dava açtı. Uğradıkları mali kaybın sorumlusunun Facebook olduğunu ileri süren yatırımcılar yanlış bilgilendirme yüzünden kaybettikleri paralarının kendilerine iade edilmesini talep ediyor.


Resmi soruşturma henüz başlamadı 

Olayın ekonomik boyutu Facebook için oldukça yıpratıcı olsa da ilerleyen günlerde başlaması beklenen hukuki sürecin çok daha zorlu geçmesi bekleniyor. Facebook'un yaptığı açıklamaya göre şirket hakkında henüz resmi bir soruşturma başlatılmış değil ancak Federal Ticaret Komisyonu(FTC)'nda görev alan kişilere göre Facebook'un verileri Cambridge Analytica'ya vermesi, FTC'nin 2011 yılında onayladığı ve kişilerin verilerini koruyan kararnameye aykırı olabilir. Böyle bir durumda şirket ihlal başına 40.000$'a varan para cezalarıyla karşı karşıya gelebilir. 

Bu haberi, mobil uygulamamızı kullanarak indirip,
istediğiniz zaman (çevrim dışı bile) okuyabilirsiniz:
DH Android Uygulamasını İndir DH iOS Uygulamasını İndir
Sorgu:

Editörün Seçtiği Sıcak Fırsatlar

Sıcak Fırsatlar Forumunda Tıklananlar

Tavsiyelerimiz

Yeni Haber
şimdi
Geri Bildirim