Anlık Bildirim

YouTube'a ayrımcılık davası: Beyazlar ve Asyalılar işe alınmıyor

YouTube'da 4 yıldır işe alım görüşmeleri yapan ve geçen yıl görevinden istifa eden Arne Wilberg'in açtığı davaya göre şirket işe alımlarda beyazları ve Asyalıları görüşme yapmaksızın reddediyor.

YouTube'a ayrımcılık davası: Beyazlar ve Asyalılar işe alınmıyor Tam Boyutta Gör
 

Google geçtiğimiz yıl işe alımlarda ve maaşların belirlenmesinde kişiler arasında etnik köken ve cinsiyet farklılığa dayalı ayrımcılık yaptığı iddiasıyla davalık olmuş ve ABD Çalışma Bakanlığı şirket hakkında inceleme başlatmıştı. Geçtiğimiz günlerde ise Google'ın video servisi olan YouTube'a karşı benzer bir dava açıldı ancak bu kez davada hakkı korunmak istenen kesim biraz farklı. Davayı açan eski YouTube çalışanı, şirketin azınlıkları korumaya yönelik sıkı bir işe alma politikası olduğunu iddia ediyor.


Kadınlara, İspanyollara ve siyahilere öncelik tanınıyor 

Dokuz yıldır YouTube'da çalışan ve bu sürenin son dört yılında, adaylar ile işe alma görüşmeleri yapan Arne Wilberg tarafından açılan davaya göre YouTube, teknik pozisyonlar için işe alınan kişilerin beyaz ya da Asyalı olmasını istemiyor. İş başvurusunda bulunan beyaz ve Asyalı erkeklere karşı sistematik bir ayrımcılık politikası uyguladığı iddia edilen YouTube, Wilberg'in ifadesine göre kadın, İspanyol ya da siyahi kişilerden başka iş başvurusunda bulunan diğer kişilerle iş görüşmesi yapılmasına dahi imkan tanımıyor. 


Bu ayrımcılık politikasına dayanamadığı için geçtiğimiz yıl görevinden istifa etmek zorunda kaldığını belirten Arne Wilberg'e Google'dan yanıt geldi. Davada haklarını savunacaklarını belirten bir Google sözcüsü Wilberg'in iddialarını kesin bir dille yalanladı. ''Adayları kimliklerine göre değil liyakat esasına göre işe almak için kesin politikalarımız var.'' diyen sözcü; nitelikli adaylardan oluşan çeşitliliğin bulunduğu bir havuz oluşturup alanında en iyi kişileri seçerek Google kültürünü ve ürünlerini geliştirmekten pişmanlık duymadıklarını da ekledi. Wall Street Journal ise Google'ın çalışan havuzundaki çeşitliliği artırmak adına Wilberg'in iddia ettiği gibi bir işe alma politikası uygulayabileceğini işaret ediyor.


Google'ın geçtiğimiz yıl Çalışma Bakanlığına sunduğu rapora göre şirketin çalışanlarının yüzde 69'unu erkek. Erkeklerin içinde yüzde 56'lık payla beyazlar en kalabalık grubu oluştururken Asya kökenli çalışanların oranı yüzde 35, İspanyol çalışanların oranı yüzde 4. Google'da çalışan siyahilerin erkek çalışanlar içindeki payı ise yüzde 2. Google ve diğer teknoloji şirketlerinin, beyazların hakim olduğu iddia edilen endüstriyi daha çeşitli hale getirmek için farklı etnik grupların lehine ayrımcılık yapmış olabileceği belirtiliyor.



Bu haberi, mobil uygulamamızı kullanarak indirip,
istediğiniz zaman (çevrim dışı bile) okuyabilirsiniz:
DH Android Uygulamasını İndir DH iOS Uygulamasını İndir
Sorgu:

Editörün Seçtiği Sıcak Fırsatlar

Sıcak Fırsatlar Forumunda Tıklananlar

Tavsiyelerimiz

Yeni Haber
şimdi
Geri Bildirim