Anlık Bildirim

Dövizdeki düşüş otomobil fiyatlarına yansıyacak mı?

Sektör temsilcileri, dövizdeki düşüşün kalıcı olması durumunda fiyatların düşebileceğini, ancak çok hızlı reaksiyon beklenmemesi gerektiğini belirtiyor. İşte detaylar:

Dövizdeki düşüş otomobil fiyatlarına yansıyacak mı? Tam Boyutta Gör

Cumhurbaşkanı Erdoğan'ın dün akşamki açıklamalarının ardından dövizde düşüş yaşandı. Bu gelişmenin ardından gözler, son haftalarda sürekli kur zammı gören otomobillere çevrildi. Sektör temsilcileri "Otomobil fiyatları düşer mi?" sorusunu değerlendirdi.

Yapılan açıklamalara göre, kurdaki sert düşüşten ziyade bu düşüşün kalıcı olması önemli. Böyle bir durumda otomobil fiyatlarında düşüş görebiliriz. Öte yandan her markanın farklı bir politika izlemesi muhtemel. Örneğin, yerli üretim yapan bazı markaların fiyatlarda indirim yapma hazırlığında olduğu ifade ediliyor.

Şu an bazı markalar fiyat listelerini güncelliyor. Sektör temsilcileri, bu güncellemelerin birkaç gün sürebileceğini, fiyatlara yüzde 10-15 civarında indirim yansıyabileceğini belirtiyor.  Fiyat indirimlerinin tüm modellere yanstılması düşünülmezken, bazı modellerin yeniden yüzde 50 ÖTV dilimine düşmesiyle indirim oranının daha da artabileceği bekleniyor.

Otomotiv Distribütörleri Derneği (ODD) Yönetim Kurulu Başkanı Ali Bilaloğlu, kurdaki düşüşün otomobil fiyatlarına olası etkilerini şöyle değerlendirdi:

“Her marka kendi ticari politikası çerçevesinde zam uyguladı. Farklı orta vadeli döviz kuru beklentisi çerçevesinde zam yaptı veya yapmadı. Döviz kurlarının hızlı yükseldiği son haftalarda araçların fiyatlarına aynı oranlarda zamlar yapılmadı. Bu perspektiften bakıldığında önümüzdeki zaman diliminde her marka ve her modelin farklı şekilde fiyatlaması gerçekleşecek. Fiyat değişikliğine gidecek her marka, farklı yöntemler ile bunu yapacak. Fiyat değişimi modele göre de farklılık gösterecek.”

Dövizdeki düşüş otomobil fiyatlarına yansıyacak mı?

“Çok hızlı reaksiyon beklemeyin”

İsmi açıklanmayan bir markanın CEO’su da yaptığı açıklamada, “Eğer inişin istikrarlı olacağı kanaati oluşursa evet fiyat revizyonu ve kampanyalar olabilir. Ama biraz temkinli hareket edilir. Çok hızlı reaksiyon beklememek lazım” ifadelerine yer vermiş.

Döviz kuruna endeksli otomobil fiyatları, 1 ayda yüzde 50'den fazla arttı. ÖTV'nin de etkisiyle bazı modellerde fiyat artışı yüzde 100'ü buldu. Türkiye'de 300 bin TL'nin altında sadece Fiat Egea'nın giriş versiyonları kaldı.

İkinci elde bekleme dönemi

Sıfır otomobillerde düşüş olursa bu durum ikinci ele de yansıyacak. Bu yüzden sektör temsilcileri, tüketicinin kendini bekleme moduna aldığını belirtiyor. Öte yandan fiyat düşüşü yaşanırsa, yüksek fiyattan araç alanların daha düşük seviyeden satmak istemeyeceği, bu nedenle pazarda durgunluk yaşanabileceği belirtiliyor.

Bu haberi, mobil uygulamamızı kullanarak indirip,
istediğiniz zaman (çevrim dışı bile) okuyabilirsiniz:
DH Android Uygulamasını İndir DH iOS Uygulamasını İndir
Önceki Haftalar
Tüm Zamanların En İyi Yorumcuları
ANLIK GÖRÜNTÜLEMELER
1 Kişi Okuyor (0 Üye, 1 Misafir) 1 Masaüstü

GENEL İSTATİSTİKLER
5855 kez okundu.
26 kişi, toplam 26 yorum yazdı.

HABERİN ETİKETLERİ
Türkiye Haberleri, döviz ve otomobil fiyatları
Sorgu:

Editörün Seçtiği Sıcak Fırsatlar

Sıcak Fırsatlar Forumunda Tıklananlar

Tavsiyelerimiz

Yeni Haber
şimdi
Geri Bildirim