Anlık Bildirim

Dünyanın en büyük turbofan jet motoru, sonunda Federal Havacılık Dairesi onayını aldı

General Electric üretimi GE9X turbofan jet motoru nihayet Federal Havacılık Dairesi (FAA) onayını aldı.Boeing'in 777X serisi uçaklarda kullanacağı motor, sessizlik ve yakıt tasarrufu ile öne çıkıyor.

Dünyanın en büyük turbofan jet motoru, sonunda Federal Havacılık Dairesi onayını aldı Tam Boyutta Gör

ABD merkezli Boeing’in dünyanın en büyük ve en verimli çift motorlu yolcu uçağı olarak lanse ettiği 777X’e güç verecek General Electric (GE) Havacılık üretimi GE9X turbofan jet motoru nihayet Federal Havacılık Dairesi (FAA) onayını aldı.

İlk uçuşunu 25 Ocak tarihinde yapan 777X’te kullanılacak ve FAA’nın onayladığı GE9X turbofan jet motor, bu sayede dünyanın en büyük ticari jet motoru unvanını aldı. Onay haberinin ardından bir açıklama yapan GE Havacılık CEO’su John Slattery, “GE9X’in oluşturduğu boyut, güç ve yakıt verimliliği üçgeninin bir alternatifi daha bulunmuyor. Bu motor, güvenirlik ve itibar konusunda müşterilerimizin öne çıkmasını sağlayacak” ifadelerini kullandı.

Dünyanın en büyük turbofan jet motoru, sonunda Federal Havacılık Dairesi onayını aldı Tam Boyutta Gör

Oldukça etkileyici özelliklere sahip GE9X motorunda 16 adet fan kanadı bulunuyor. Yaklaşık 3.5 metre çapındaki fan, kalkış sırasında 110 bin pound itiş gücü ortaya çıkarıyor. Fan çapının büyüklüğünü ise Boeing’in 737’leri ile kıyaslamak mümkün. Zira GE9X fanın sahip olduğu çap, neredeyse 737 gövdesinin çapıyla aynı değerlere sahip. 110 bin poundluk itiş gücü ise Boeing 747’lerin erken sürümlerinde kullanılan motorların neredeyse iki katı anlamına gelmekte.  

Dünyanın en büyük turbofan jet motoru, sonunda Federal Havacılık Dairesi onayını aldı

Fan kanatlarında ve kasada 3 boyutlu yazıcılardan faydalanan GE Havacılık, bu görevi ise İtalyan Avio Areo’ya vermiş. Yakıt tasarrufu konusunda öne çıkan motorun bir diğer önemli özelliği ise sessizliği. GE’ye göre GE9X, şirketin ürettiği en sessiz motor.

2022 yılında hizmete girmesi beklenen 777X’in konfigürasyona göre 384 ila 436 arasında yolcu taşıyacağı ifade ediliyor.

Bu haberi, mobil uygulamamızı kullanarak indirip,
istediğiniz zaman (çevrim dışı bile) okuyabilirsiniz:
DH Android Uygulamasını İndir DH iOS Uygulamasını İndir
Sorgu:

Editörün Seçtiği Sıcak Fırsatlar

Tavsiyelerimiz

Yeni Haber
şimdi
Geri Bildirim