Anlık Bildirim

Elektrikli araç şarj istasyonlarına yönelik taslak hazırlandı

EPDK, hazırlanan yönetmelik taslağını kamuoyunun görüş ve değerlendirmelerine sundu. Böylece Türkiye'de kurulacak şarj istasyonlarıyla ilgili detaylar da ortaya çıkmaya başladı.

Elektrikli araç şarj istasyonlarına yönelik taslak hazırlandı Tam Boyutta Gör

Enerji Piyasası Düzenleme Kurumu (EPDK) şehirlerarası otoyollarda kurulacak şarj istasyonlarına yönelik taslak hazırladı. Söz konusu taslak, 4 şubata kadar kamuoyunun görüş ve değerlendirmelerine açık tutulacak.

Hazırlanan Şarj Hizmeti Yönetmelik Taslağı'na göre, elektrikli araç kullanıcılarının şarj hizmeti sunacak istasyonlardan kaliteli ve sürekli hizmet alması ve istasyonları EPDK'nin hazırladığı mobil uygulama üzerinden görebilmesi sağlanacak.

Söz konusu uygulamada, hizmet veren tüm şarj istasyonlarının anlık fiyat, müsaitlik, ünite gücü ve konum gibi bilgileri yer alacak. Uygulama sayesinde elektrikli araç sahipleri, yolculuk öncesinde veya sırasında söz konusu bilgileri görerek istasyon seçebilecek ve rezervasyon yaptırabilecek.

Elektrikli araç şarj istasyonlarına yönelik taslak hazırlandı Tam Boyutta Gör

En az %75'inde hızlı şarj ünitesi bulunacak

Otoyol ve şehirler arası yollarda kurulacak şarj istasyonlarının en az yüzde 75'inin 50 kW ve üzeri hızlı şarj ünitesi bulunacak. Tüm şarj istasyonları, tüm elektrikli araç kullanıcılarının kullanımına açık olacak. Şarj hizmeti fiyatı, kilovatsaat cinsinden tüketilen birim enerji bedeli üzerinden olacak. Şarj hizmeti kapsamında, araç sahibinden ilave ücret talep edemeyecek.

Fiyatların; şarj ağı işletmecilerinin internet sayfalarında, dijital mecralarda ve istasyonlarda ilan edilmesi zorunlu olacak ve fiyatlar EPDK'nin hazırladığı mobil uygulamadan da görülebilecek. Şarj istasyonu işletmecileri, farklı güç ve tipteki üniteler için farklı fiyat uygulayabilecek ve araç sahipleri bedeli karşılığında hızlı veya yavaş şarj tercih edebilecek.

Yapılan açıklamaya göre bu taslak, Şarj Hizmeti Yönetmeliği'nin nihai hali değil. Yani ilerleyen süreçte içeriğinde değişiklik yapılması mümkün. Taslağın kendisine aşağıda kaynak kısmındaki linkten ulaşabilirsiniz.

Bu haberi, mobil uygulamamızı kullanarak indirip,
istediğiniz zaman (çevrim dışı bile) okuyabilirsiniz:
DH Android Uygulamasını İndir DH iOS Uygulamasını İndir
Sorgu:

Editörün Seçtiği Sıcak Fırsatlar

Sıcak Fırsatlar Forumunda Tıklananlar

Tavsiyelerimiz

Yeni Haber
şimdi
Geri Bildirim