Anlık Bildirim

Farklı ülkelerde elektrikli araçlara hangi teşvikler uygulanıyor?

Pek çok ülkede elektrikli araçlara (EV) yönelik önemli teşvikler uygulanıyor. Öyle ki Avrupa'daki EV satışları bu teşvikler sayesinde 2020'de Çin'i geride bıraktı. Ülkemizde ise durum pek parlak değil

Farklı ülkelerde elektrikli araçlara hangi teşvikler uygulanıyor? Tam Boyutta Gör

Türkiye'de elektrikli araçlara uygulanan ÖTV oranları bugün itibariyle artırıldı ve en yüksek oran yüzde 15'ten yüzde 60'a çıktı. Haliyle zaten yüksek olan elektrikli araç fiyatları daha da arttı. Peki diğer ülkelerde elektrikli araçlara yönelik nasıl teşvikler uygulanıyor?

Özellikle Çin ve Avrupa ülkeleri arasında büyük bir elektrikli araç rekabeti söz konusu. Çin tek başına dünyanın en büyük elektrikli araç pazarlarından biri. Söz konusu ülkede 2020 yılında sona eren elektrikli araç teşvikleri 2022 yılına kadar uzatıldı. Çin'deki teşvikler bir önceki yıla göre yüzde 10 civarında düşürülmüş olsa da hala 20 bin Yuan'a (3.097 dolar) kadar teşvik söz konusu.

Son yıllarda elektrikli araç satışlarının gittikçe arttığı Avrupa ülkelerinde de ciddi teşvikler var. Örneğin Noveç'te elektrikli araçlar yüzde 25 oranındaki KDV'den muaf tutuluyor. Bu sayede elektrikli araçlar içten yanmalı motorlu muadillerine yakın bir fiyata satın alınabiliyor. Almanya'da da sıfır emisyonlu araçlara yönelik 9 bin euro'ya varan teşvik söz konusu. Fransa'da sunulan teşvik ise 2021 yılında 7 bin euro'dan 6 bin euro'ya düşürüldü.

Farklı ülkelerde elektrikli araçlara hangi teşvikler uygulanıyor?

İngiltere'de de hükümet tarafından belirlenen elektrikli araçlara 3 bin pound'a kadar indirim uygulanıyor. Bu indirim elektrikli motosikletlerde azami 1500 pound, elektrikli van modellerinde ise azami 8500 pound şeklinde karşımıza çıkıyor. Ayrıca elektrikli araçlar Vehicle Excise Duty (VED) isimli yıllık vergiden muaf tutuluyor. ABD'de ise elektrikli araçlar için 7500 dolar'a varan vergi indirimi söz konusu.

Avrupa'daki elektrikli araç (yüzde 100 elektrikli ve PHEV) satışları geçtiğimiz yıl Çin'i geride bırakmayı başardı. Avrupa'daki satışlar 2020'de yüzde 137 oranında artarak 1.4 milyona yaklaştı. Çin'de ise bir önceki yıla kıyasla yüzde 12 oranında büyüme ile 1.34 milyon elektrikli araç satıldı.

Bu haberi, mobil uygulamamızı kullanarak indirip,
istediğiniz zaman (çevrim dışı bile) okuyabilirsiniz:
DH Android Uygulamasını İndir DH iOS Uygulamasını İndir
Önceki Haftalar
Tüm Zamanların En İyi Yorumcuları
ANLIK GÖRÜNTÜLEMELER
1 Kişi Okuyor (0 Üye, 1 Misafir) 1 Masaüstü

GENEL İSTATİSTİKLER
10410 kez okundu.
10 kişi, toplam 11 yorum yazdı.

HABERİN ETİKETLERİ
elektrikli araçlar, Türkiye Haberleri ve
Sorgu:

Editörün Seçtiği Sıcak Fırsatlar

Sıcak Fırsatlar Forumunda Tıklananlar

Tavsiyelerimiz

Yeni Haber
şimdi
Geri Bildirim