Anlık Bildirim

Elektrikli araçlarda şok ÖTV zammı

Bugün Resmi Gazete'de yayımlanarak yürürlüğe giren karar ile elektrikli araçlara uygulanan ÖTV oranlarında ciddi artış yaşandı. Söz konusu artışın ardından markalar fiyat güncellemeye başladı.

Elektrikli araçlarda şok ÖTV zammı Tam Boyutta Gör

2021'de ülkemize gelen tamamen elektrikli model sayısı artıyor derken güne bir zam haberiyle uyandık. Türkiye'de tamamen elektrikli araçlara uygulanan ÖTV oranları artırıldı. Karar bugün Resmi Gazete'de yayımlanarak yürürlüğe girdi.

Pek çok ülkede tüketicinin elektrikli araçlara yönelmesi için önemli teşvikler sunuluyor. Bu teşvikler bu araçların vergiden muaf tutulması veya satış fiyatında ciddi indirimler uygulanması şeklinde karşımıza çıkabiliyor. Ülkemizde de elektrikli araçlarda içten yanmalı motorlu araçlara göre daha farklı bir vergilendirme uygulanıyordu. Bu araçlarda ÖTV oranı yüzde 15'i geçmiyordu.

Yeni düzenlemeyle birlikte elektrikli araçlar daha da hayal olacak gibi görünüyor. Zira karar kapsamında motor gücü 85 kW'ı geçmeyen araçlardan alınan ÖTV oranı yüzde 3'ten yüzde 10'a yükseltildi. Motor gücü 85 kW'ı geçen fakat 120 kW'ı geçmeyen araçlarda yüzde 7'den yüzde 25'e, 120 kW'ı geçenler içinse yüzde 15'ten yüzde 60'a çıkarıldı.

Yeni düzenlemenin ardından markalar fiyatlarını güncellemeye başladı. Bu durum en çok motor gücü yüksek modelleri etkileyecek. Örneğin geçtiğimiz yıl ülkemize gelen Mercedes-Benz EQC'nin fiyatı 966 bin liradan 1 milyon 340 bin lira civarına yükselecek. Renault ZOE'nin fiyatında da 15-20 bin lira civarında artış yaşanması mümkün.

Otomotiv Distribütörleri Derneği verilerine göre, Türkiye otomobil pazarında 2020'de 844 elektrikli araç satıldı. 2020'de elektrikli otomobil satışları yüzde 280,2 artış gösterdi. Elektrikli ve hibrit otomobillerin payı da yüzde 3,2'den yüzde 3,8'e yükseldi. 2019'da 222 adet elektrikli otomobil satışı gerçekleşmişti.

Bu haberi, mobil uygulamamızı kullanarak indirip,
istediğiniz zaman (çevrim dışı bile) okuyabilirsiniz:
DH Android Uygulamasını İndir DH iOS Uygulamasını İndir
Önceki Haftalar
Tüm Zamanların En İyi Yorumcuları
ANLIK GÖRÜNTÜLEMELER
1 Kişi Okuyor (0 Üye, 1 Misafir) 1 Masaüstü

GENEL İSTATİSTİKLER
25482 kez okundu.
177 kişi, toplam 190 yorum yazdı.

HABERİN ETİKETLERİ
Türkiye Haberleri, elektrikli araçlar ve
Sorgu:

Editörün Seçtiği Sıcak Fırsatlar

Tavsiyelerimiz

Yeni Haber
şimdi
Geri Bildirim