Anlık Bildirim

İHA'lar sayesinde geçen yıl 200'ün üstünde orman yangını erken tespit edildi

Bayraktar TB2 insansız hava araçları (İHA) sayesinde ormanlardaki yangınlar erkenden fark edildi. Yangınlar daha fazla büyümeden müdahale edildi.

İHA'lar sayesinde geçen yıl 200'ün üstünde orman yangını erken tespit edildi Tam Boyutta Gör

Türkiye’nin ürettiği insansız hava araçları (İHA), sınır güvenliğimizin yanı sıra ormanların güvenliği için de kullanılıyor. Yangın riskinin olduğu bölgelerde Bayraktar TB2 İHA’lar ile uçuş yapılarak yangınların erkenden tespiti sağlanıyor. Yangına erkenden müdahale ederek ormanlarımız korunuyor.

Orman Genel Müdürü Bekir Karacabey tarafından yapılan açıklamaya göre geçen yıl 234 tane orman yangını İHA’lar sayesinde erkenden tespit edildi. Karacabey konu hakkındaki açıklamasında, “Geçen yıl 234 tane orman yangınını bu İHA sayesinde tespit ettik. Burada aldığımız anlık bilgiler sayesinde daha erken müdahale ederek aslında birçok yangının büyümeden söndürülmesini sağladık. Büyük felaketleri de ortadan kaldırmış olduk. Aldığımız bu verim neticesinde bu yıl İHA sayımızı 4'e çıkarmaya karar verdik. Bu yıl 4 adet İHA’nın yanında 2 tane insansız hava aracı da diyebileceğimiz diğer küçük VTOL (Dikey Kalkış ve İniş) kullanacağız" dedi.

Baykar tarafından üretilen Bayraktar TB2’ler 3,5 milyon hektar orman alanının izlenmesinde kullanılıyor. Karacabey’in açıklamasında belirttiği yeni İHA’ların hangi model olduğu henüz açıklanmadı.

Bayraktar TB2 deprem anlarında da kullanıldı. Deprem bölgesine hızlı bir şekilde intikal ederek illerin komuta merkezlerine görüntülü bilgi aktardı. Arama ve kurtarma çalışmalarına gökyüzünden destek verdi. Bayraktar TB2’ler, Ege ve Akdeniz’de devam eden düzensiz göç hareketlerini gökyüzünden takip ederek birçok düzensiz göçmenin hayatının kurtarılması ve insan hakları ihlallerinin belgelenmesine de önemli katkı sağladı.

İnsansız helikopter ve insansız tank alınacak

Bayraktar TB2 kalkış ve iniş için piste ihtiyaç duyuyor. Piste ihtiyaç duymadan kalkış, iniş yapabilmesi için insansız helikopter alınacak. Bekir Karacabey, insansız helikopter ve insansız tank ile ilgili olarak şunları söyledi:

“Orman yangınlarının gözetlenmesinde ve orman yangınları sırasında küçük çaplı eşya, erzak taşınmasında kullanmak üzere 4 tane insansız helikopteri de bu yıl ilk defa kullanmış olacağız. Ayrıca yine ilk defa kullanmayı planladığımız yangın söndürme tankı olacak. En az 10 ton su kapasiteli kendi yolunu açarak ilerleyebilecek paletli, içinde insan olmadan uzaktan kumanda edilebilecek ve orman yangınlarına müdahale edilebildiği gibi orman içerisindeki personelin yangın dışarısına çıkarılmasını sağlayacak bir tankı da bu yıl inşallah kullanmış olacağız”

Türkiye’de şu anda 776 adet yangın kulesi ile ormanlar seyrediliyor. Yaklaşık 21 bin personel, çıkan yangınlara müdahale için çalışıyor. Orman Genel Müdürlüğü envanterinde İHA’ların yanı sıra 4 bin 300 kara aracı, 3 adet yangın söndürme uçağı, 30 adet helikopter ve 6 yönetim helikopteri bulunuyor.

Bu haberi, mobil uygulamamızı kullanarak indirip,
istediğiniz zaman (çevrim dışı bile) okuyabilirsiniz:
DH Android Uygulamasını İndir DH iOS Uygulamasını İndir
Sorgu:

Editörün Seçtiği Sıcak Fırsatlar

Sıcak Fırsatlar Forumunda Tıklananlar

Tavsiyelerimiz

Yeni Haber
şimdi
Geri Bildirim