Anlık Bildirim

İkinci el otomobil fiyatlarındaki yükselişin sürmesi bekleniyor

İkinci el araç ilanlarına göre mayıs ayına ilişkin istatistikleri paylaşan arabam.com'a göre normalleşme adımlarıyla birlikte artan talep sonucu ikinci el araç fiyatlarındaki yükseliş sürecek.

İkinci el otomobil fiyatlarındaki yükselişin sürmesi bekleniyor Tam Boyutta Gör

arabam.com'a göre 1 Haziran 2021 tarihi itibari ile kısıtlamaların kademeli olarak kalkmasıyla ikinci el otomobilde ertelenen taleplerin artış göstermesi bekleniyor.

Öte yandan devam eden çip krizi giderek büyüyor ve sıfır kilometre otomobiller tedarik sıkıntısından olumsuz etkileniyor. Bununla birlikte yaz aylarının gelmesi ve hafta sonu kısıtlamalarının kademeli olarak kalkacak olmasıyla tatil planları yapmaya başlayan tüketicilerin, araç satın alma trendine yöneleceği tahmin ediliyor. Buna bağlı olarak son aylarda yaşanan ikinci el otomobil fiyatlarındaki yükseliş haziran ayında da sürebilir.

Mayıs ayına ilişkin istatistikler

arabam.com, ikinci el otomobil fiyatlarına yönelik tahminlerin yanı sıra mayıs ayına ilişkin istatistikleri de paylaştı. Buna göre Renault, mayıs ayında da son dört aydır olduğu gibi %20 ile birinciliğini koruyor. Fiat ise %18 ile ikinci sırada. Fiat markasını sırasıyla Volkswagen, Ford, Opel, Hyundai, Peugeot, Toyota, Citroen ve Honda izliyor.

İkinci el otomobil fiyatlarındaki yükselişin sürmesi bekleniyor

İlanlara model özelinde bakıldığında mayıs ayında en çok ilan verilen otomobil modelleri Clio, Astra, Focus ve Megane oldu. Bu dört modeli ise sırasıyla Corolla, Passat ve Polo takip ediyor.

arabam.com`da yayınlanan 2.el Arazi/SUV/Pick-up ilanlarının oransal olarak değerlendirmesine bakıldığında en yüksek ilan sayısı, %19 ile Nissan Qashqai ve Dacia Duster’ın oldu. Bu araçları sırasıyla Kia Sportage, Volkswagen Tiguan, Hyundai Tucson, Peugeot 3008, Mitsubishi L 200, Nissan Juke izliyor.

İkinci el otomobil fiyatlarındaki yükselişin sürmesi bekleniyor

mayıs ayında en fazla ilan verilen araçlar, %7,5 oranı ile 2017 yılına ait modeller oldu. Bunu sırasıyla 2016, 2012 ve 2015 model araçlar takip etti. 2000 yılı ve öncesine ait araçlar ise ilanların %13,9’unu oluşturuyor. 2010 ve öncesi yıllara ait araçların ilan sayılarında küçük de olsa artış yaşanırken yaşı daha genç olan araçların ilan sayılarında da küçük düşüşler gözlemlendi.

Motor hacmi arttıkça yakıt tüketimi ve MTV miktarları da arttığı için 1.6 altındaki motorların 2.el araç alımında ideal olduğu gözlemleniyor. Diğer aylarda olduğu gibi 1.2 – 1.4 arası ve 1.4-1.6 arası motor hacimlerine sahip araç ilanları liderliklerini korumaya devam ediyor. 1.2-1.4 arası motor hacmine sahip araçların ilan oranı %29, 1.4 – 1.6 arası motor hacmine sahip araçlar ise ilanların %54’ünü oluşturuyor. 2001 cm3 ve üzeri motor hacmine sahip ilanların oranı ise %4’te kaldı.

İkinci el otomobil fiyatlarındaki yükselişin sürmesi bekleniyor

İlanlar içinde en yüksek payı mayıs ayında 50.000 TL - 100 .000 TL aralığındaki araçlar alıyor. 100.00 TL - 150.000 TL aralığındaki araçlarda ise mayıs ayında ilanların %25,6’sını oluşturuyor. Kilometre bazındaysa en çok 200.000 km.- 300.000 km. arasındaki araçlar için ilan verildi. Uygun fiyatlı, yüksek kilometreli daraçlar için de ilan verilmeye devam ediyor. 50.000 – 100.000 km. aralığındaki ilan oranları ise %17.

İkinci elde LPG ve hibrit otomobil ilanları arttı

arabam.com ilanları yakıt tipine göre incelendiğinde, benzinli araçların oranı %18,92 oldu. Dizel motorlu araçlar ise %55,36 oranı ile birinciliği kaptırmıyor. Benzinli araçları sırasıyla LPG, hibrit ve elektrikli araçlar oluşturuyor.

Bu haberi, mobil uygulamamızı kullanarak indirip,
istediğiniz zaman (çevrim dışı bile) okuyabilirsiniz:
DH Android Uygulamasını İndir DH iOS Uygulamasını İndir
Önceki Haftalar
Tüm Zamanların En İyi Yorumcuları
ANLIK GÖRÜNTÜLEMELER
1 Kişi Okuyor (0 Üye, 1 Misafir) 1 Masaüstü

GENEL İSTATİSTİKLER
9177 kez okundu.
24 kişi, toplam 25 yorum yazdı.

HABERİN ETİKETLERİ
ikinci el araç, Türkiye Haberleri ve otomobil fiyatları
Sorgu:

Editörün Seçtiği Sıcak Fırsatlar

Sıcak Fırsatlar Forumunda Tıklananlar

Tavsiyelerimiz

Yeni Haber
şimdi
Geri Bildirim