Anlık Bildirim

İngiliz e-ticaret devi Ocado'nun depoları robotlara emanet

İngiltere'nin önde gelen e-ticaret şirketlerinden Ocado, depolarında çalışan insanlara yardımcı olması için ARMA6 isimli insansı robotu test etmeye başladı.

Günümüzde pek çok şirketin hizmet veya üretim sürecini otonomlaştırmak adına robotlardan faydalanmaya başladığını görüyoruz. Bu akımın son temsilcilerinden biri de İngiltere merkezli e-ticaret şirketi Ocado. Ülkenin en büyük e-ticaret şirketi konumunda olan Ocado, Avrupa Birliği tarafından finanse edilen SecondHands programı kapsamında, depolarında çalışan işçilere yardımcı olması için insansı robotları test edecek. Program kapsamında geliştirilen ve gelişim sürecinden İngiltere'den University College London ve İsviçre'den École Polytechnique Fédérale de Lausanne gibi köklü eğitim kurumlarının da rol aldığı ARMAR-6 isimli robot ilk görevine başladı.


Teknisyenlerin çırağı olacak 

Henüz prototip aşamasında olan ARMAR-6'nın aslında depoda çalışan ve deponun bakım ve onarımından sorumlu olan kişilere ''çıraklık'' edeceğini söylemek yanlış olmaz. İlk etapta malzeme ve ekipmanların teknisyenlere getirilmesi işini yürütecek olan ARMAR-6, bir robot hassaslığı getiren işlerde ise onarım veya bakımı doğrudan kendisi gerçekleştirecek. Bir baş ve iki elin yanında tekerlekli ayaklara sahip olan ARMAR-6, depolarda gerekli malzemeleri bulmak ve kavramak için kameralardan faydalanıyor. Programın nihai amacı ise kameralar ve makine öğrenmesi aracılığıyla çok sayıda ARMAR-6 robotunu depodaki bütün işleri yürütebilecek hale getirmek.


Tabi henüz prototip aşamasında olan ARMAR-6'nın kendisinden beklenen yetenekleri gösterebilmesi için önünde uzun bir yol var. Ocado'dan Alexandru Voica'nın da dediği gibi ARMAR-6 şu an için paneli değiştiren bir teknisyeni gördüğünde paneli tutmak ve gerekli malzemeleri ona vermek gibi nispeten basit işlerde rol alacak ancak robotun zamanla teknisyenlerin davranışlarını analiz ederek onların gerçekleştirdikleri işleri anlamlandırması ve adeta işi ustasından öğrenerek teknisyenlerin yerini alması bekleniyor.

 
Bu haberi, mobil uygulamamızı kullanarak indirip,
istediğiniz zaman (çevrim dışı bile) okuyabilirsiniz:
DH Android Uygulamasını İndir DH iOS Uygulamasını İndir
Sorgu:

Editörün Seçtiği Sıcak Fırsatlar

Tavsiyelerimiz

Yeni Haber
şimdi
Geri Bildirim