Anlık Bildirim

Intel: AMD Ryzen'ın olağandışı bir etkisi yok

AMD'nin Ryzen işlemci ailesi piyasaya ciddi bir hareket getirdi. Ancak finansal analistlerin sorularını yanıtlayan Intel CEO'su Brian Krzanich aynı görüşte değil. Peki neler söyledi, detaylar haberde.
AMD'nin Ryzen işlemci ailesi belki mükemmel değil ancak pazara hem rekabet hem de ciddi bir hareket getirdi. Üstelik Intel'den farklı olarak çoklu izlek desteği gibi teknolojileri, farklı fiyat segmentlerine yönelik pazarlama argümanı  olarak kullanmayarak, farklı fiyat seviyelerinde kurulacak Ryzen sistemlerin oyunlardan render işlerine kadar gerek bireysel gerekse de profesyonel kullanım görevleri için etkin bir şekilde çalışmasını sağlıyor.
Rekabet çerçevesinde Intel'e baktığımızda ise özellikle yüksek performans kategorisinde Core i7-7700K gibi güçlü bir silah pazarda oldukça popüler. 6800/6900 serisi HEDT işlemcileri, hem satış olarak daha düşük adetlerde seyrediyor hem de Ryzen sonrası iyice enerji kaybediyorlar. Ancak işlemci satışı sadece bu modellerden ibaret değil. Oyun makinelerindeki 7700K popülerliliği kadar uygun fiyatlı oyun sistemleri içinse Pentium G4560 gibi modeller hem ülkemizde hem de pek çok pazarda çok satanlar listesinde sık sık karşımıza çıkıyor.
Kısacası yüksek adetler için AMD'nin Ryzen 3 serisi işlemcilerini ve Zen mimarisini / VEGA GPU mimarisini kullanan APU'larını da bir an önce pazara sürmesi gerekiyor. Ancak yol haritası Ryen 3 için yılın ikinci yarısı (iyimser olmak gerekirse yaz dönemi), APU'lar içinse yıl sonunu işaret ediyor. Bunun farkında olan Intel, Ryzen konusunda endişe duymuyor. Finansal analist toplantısında gelen bir soruya, Intel CEO'sunun verdiği cevap da bunu gösteriyor.
Bir Amerikan yatırım şirketi olan Merrill Lynch'in analistlerinden Vivek Arya tarafından sorulan "AMD'nin yeni ürün lansmanlarının (Ryzen) rekabet herhangi bir etkisi olduğunu görüyor musunuz ?" sorusuna Intel CEO'su Brian Krzanich ise "rekabet açısından şu ana kadar olağandışı bir durum görmüyoruz, bu pazarda her zaman belli seviyede rekabet olacaktır ancak hem birinci çeyrek hem de ikinci çeyrek tahminimizde, normal beklentimizin ötesinde bir tablo görmüyoruz" diyerek, AMD Ryzen hamlesinin kendilerine etki etmediğini söyledi.
Ancak işin aslı biraz daha farklı olabilir. Çünkü Intel ilk defa bu önümüzdeki aylarda X serisi üst seviye işlemci ailesi içerisinde 4 çekirdekli modeller de tanıtacak X299 ile çalışabilen. Computex Fuarı'nda lanse edilecek işlemciler arasında 12 çekirdekli yeni bir model daha olacak. AMD tarafında da 12 ve 16 çekirdekli modellerin olacağını düşündüğümüzde, evet ilk çeyrek ve ikinci çeyrek bilançosuna pek yansımaz ve yıl sonuna doğru Ryzen etkileri kendini belli eder.
Asıl önemli olansa geleceğe dönük gelişim süreci. AMD hali hazırda Zen 2 üzerinde çalıştığını ve endüstrideki alışkanlığın aksine ufak kazanımlar değil en az %13 civarı IPC artışı öngördüğünü dile getiriyor şirket iç yazışmalarında. İşte bu bile rekabeti arttıracak bir detay.
Bu haberi, mobil uygulamamızı kullanarak indirip,
istediğiniz zaman (çevrim dışı bile) okuyabilirsiniz:
DH Android Uygulamasını İndir DH iOS Uygulamasını İndir
Önceki Haftalar
Tüm Zamanların En İyi Yorumcuları
ANLIK GÖRÜNTÜLEMELER
1 Kişi Okuyor (0 Üye, 1 Misafir) 1 Masaüstü

GENEL İSTATİSTİKLER
6071 kez okundu.
34 kişi, toplam 35 yorum yazdı.

HABERİN ETİKETLERİ
amd, intel ve
Sorgu:

Editörün Seçtiği Sıcak Fırsatlar

Sıcak Fırsatlar Forumunda Tıklananlar

Tavsiyelerimiz

Yeni Haber
şimdi
Geri Bildirim