Anlık Bildirim

Apple için özel OLED fabrikası teklifi

Apple’ın OLED kullanımı pazarda öyle büyük bir pasta oluşturdu ki üreticiler ihaleleri alabilmek için yatırım musluklarını sonuna kadar açtı. Hatta komple bir tesis ayıranlar bile var.

Geçen yıldan bu yana Apple’ın OLED ekrana geçişi çok konuşuldu çok tartışıldı. Bununla birlikte en önemlisi bu geçişin panel üreticilerine yapacağı etkiydi. Beklenen oldu ve OLED ekran üretimi çok önemli bir noktaya geldi. Öyle ki artık Apple’a özel bir OLED fabrikası teklif edenler bile var.

Apple’ın yeni nesil iPhone modellerinin biri veya hepsinde OLED ekran kullanacağı geçen yılın başlarından bu yana dile getirilen bir konuydu. Hatta Samsung ve LG’nin yatırımlarını arttırarak Apple’ın ihalesini kapmaya çalıştığı sık sık gündeme geldi.

Panel üretim sektöründe rakiplerinin önünde olan Samsung, iPhone X için gerekli olan şartları sağlayınca tek tedarikçi durumuna geldi. Küçük OLED ekranlar konusunda yatırımlarını yeni arttırmaya başlayan LG ise geride kaldı.

Rekabet çok kızıştı

iPhone X ile başlayarak Apple’ın bundan sonraki yıllarda daha çok iPhone modelinde OLED ekran kullanacağı tahminleri ortaya devasa bir pasta çıkarıyor. Üreticiler için bu pastadan pay kapma yarışı başlamış durumda.

Android tarafında da OLED ekranlar yavaş yavaş yaygınlaşmaya başladı. Bununla birlikte bu tarafta gelir pastası daha az. Zira Samsung ve LG telefonları için kendi üretimini yapıyor. Diğer üreticiler ise daha düşük kaliteli OLED ekran tercihi yaptığı için gelir de haliyle düşüyor.

Apple tarafında ise çok sıkı şartlara göre üretilmesi gereken ve geliri de oldukça yüksek olan OLED bileşenleri var. Samsung’un iPhone X’in AMOLED ekranından 70$-100$ arasında bir meblağ kazandığı ifade ediliyor. Gelecek yıllarda yüz milyonlarca OLED ekranlı iPhone satılacağı düşünüldüğünde bir kaç milyar dolarlık bir pastadan söz ediyoruz. Diğer taraftan teknoloji dünyasında güvenilir bir isim olma imkanı da elde ediliyor.

Samsung hem kendisi hem de rakibi için OLED ekran üretebiliyor ve hacim konusunda da sıkıntı yaşamıyor. Sonraki dönemlerde de problemsiz üretim gerçekleştirebilir. Ne var ki geçmiş yıllarda teknik casusluk ile suçladığı rakibine bağımlı kalmak istemeyen Apple arayış içerisinde.

Sektörden gelen bilgilere göre OLED ekran üretimi konusunda sürpriz bir firma öne çıkmaya başladı. Çinli ekran üreticisi BOE’nin ısrarlı bir şekilde sonraki OLED ekran ihalesini elde etmeye çalıştığı ifade ediliyor.

BOE yetkilileri Apple ile görüşmelere başladı ve sadece iPhone üretimi için büyük bir tesis kurma vaadini veriyor. Firma hali hazırda bir OLED tesisi için 7 milyar dolarlık bir yatırım planlıyor. B12 adındaki ikinci normal/esnek OLED tesisi ise sadece Apple ürünlerine ayrılacak. Burada da milyar dolarlık bir yatırımdan bahsediliyor.

Apple aslında dolaylı olarak Sharp firmasında söz sahibi ancak burada da istediğini bulamadığı anlaşılıyor. BOE, Apple’a özel bir üretim tesisi kuracak ilk üretici olma özelliğine sahip. Elbette Apple’ın istediği verimlilik şartlarını karşılaması da gerekiyor. Apple’ın OLED tercihi sektörde daha çok tartışılacak gibi duruyor. 

 
Bu haberi, mobil uygulamamızı kullanarak indirip,
istediğiniz zaman (çevrim dışı bile) okuyabilirsiniz:
DH Android Uygulamasını İndir DH iOS Uygulamasını İndir
Sorgu:

Editörün Seçtiği Sıcak Fırsatlar

Tavsiyelerimiz

Yeni Haber
şimdi
Geri Bildirim