Anlık Bildirim

Son dönemde yaşanan büyük terör olayları ve terör suçlularının şifreli platformlar üzerinden organize olduğunun ortaya çıkması, hükümetlerin de politikalarını değiştirmesine neden oldu. Bugüne kadar kişisel verilerin sıkı bir şekilde korunmasından yana olan pek çok hükümet, tam tersi bir politika izlemeye başladı. 

Geçtiğimiz haftalarda New York eyalet yönetimi, şifreleme sistemlerinin zayıflatılması ile ilgili bir kanun teklifini gündemine almış, daha sonra da rafa kaldırmıştı. Bu kez Kaliforniya eyaletinde benzer bir kanun teklifi hazırlandı. Kanun teklifinde, şifrelemelerin çabuk kırılması için cihazların gerekli arka kapıları bulundurması zorunluluğu getiriliyor. Yani kullanıcısının özel verilerini güçlü şifrelemeler ile koruyan cihazlar, gerektiğinde bunu açığa çıkarmak zorunda. 

Kanun eğer kabul edilirse, örneğin iPhone modellerindeki Touch ID özelliğinin arka kapısı olmak zorunda. Apple bunu sağlamazsa, o eyalette satış yasağı gelecek. Yasak sonrasında, bu iPhone cihazlarını alırken yakalanan herhangi bir müşteri, 2500$ para cezasına çarptırılacak. Apple'ın genel merkezi de Kaliforniya'da olduğu için, teklif daha problemli bir hal alıyor. 


Apple, kişisel verilerin korunması konusunda son derece hassas ve son yıllarda Touch ID gibi yeniliklerle, güçlü şifreleme sistemleri sunmaya başladı. Tim Cook, geçtiğimiz haftalarda Beyaz Saray'a çıkarak, bu konuda destek istemişti. Cook, cihazlarda kesinlikle arka kapı olmaması gerektiğini savunuyor. 

Daha önce de Fransa benzer bir kanun için meclis oylaması yapmıştı. Yine İngiltere, şifrelemelerin kolayca kırılması gerektiğini düşünüyor. İşin ilginç tarafı, geçmiş yıllarda güçlü şifreleme yapmadığı için firmaları suçlayan hükümetlerin şimdi güçlü şifrelemeler nedeniyle yaptırımlar uygulamak istemesi. Bakalım ilerleyen yıllarda nelerin değiştiğini göreceğiz?
Bu haberi, mobil uygulamamızı kullanarak indirip,
istediğiniz zaman (çevrim dışı bile) okuyabilirsiniz:
DH Android Uygulamasını İndir DH iOS Uygulamasını İndir
Önceki Haftalar
Tüm Zamanların En İyi Yorumcuları
ANLIK GÖRÜNTÜLEMELER
1 Kişi Okuyor (0 Üye, 1 Misafir) 1 Masaüstü

GENEL İSTATİSTİKLER
7310 kez okundu.
16 kişi, toplam 16 yorum yazdı.

HABERİN ETİKETLERİ
touch id, strong encryption ve Apple
Sorgu:

Editörün Seçtiği Sıcak Fırsatlar

Sıcak Fırsatlar Forumunda Tıklananlar

Tavsiyelerimiz

Yeni Haber
şimdi
Geri Bildirim